Den ultimata guiden till Fortnite (Sweden)

OLIKA TAKTIKER I OLIKA SPELLÄGEN

-

Det krävs olika typer av taktiker i olika spellägen i Fortnite. Såhär kan det vara bra att tänka.

DUOS & TRIOS

I duos spelar du tillsamman­s med en annan spelare. Det kan kännas svårt att samarbeta i början. Det är en stor fördel om du och den andra personen kan kommunicer­a via röstchatt. Utan det får ni en omedelbar nackdel.

Nyckeln är samarbete. Ett lag med två spelare behöver hålla ihop. Om en av er blir nedskjuten, halveras era chanser att vinna. Detta spelläget skiljer sig något från trios, men själva grundidén är densamma: du måste samarbeta med ditt lag – och det går bättre om ni kämpar tillsamman­s än om ni delar på er.

Det är viktigt att man delar med sig av loot i lag. Om en i laget har otur och inte hittar något bra, gör det hela laget svagare. Visst, en av er kanske är mycket bättre än resten av laget, men se till att alla har vad de behöver. Det kan hända att de behöver komma till undsättnin­g någon gång.

Det är även viktigt att hålla ihop. Om du stöter på ett fiendelag, lägg allt fokus på dem, istället för att dela upp er och slåss ensamma. Döda en motståndar­e och fokusera sedan på nästa. Ni tar dem snabbare och gör motståndet svagare.

SQUADS

Du kommer att ha en liknande spelstil i Squads, men du har några fler alternativ i det här spelläget.

Se till att du har fyra spelare. Även om ni bara är tre kompisar som spelar tillsamman­s kan ni låta spelet hitta en sista lagkamrat åt er. Det kan vara allt från en nybörjare till en expert. Det är bra att snacka ihop sig i Lobbyn innan ni startar matchen och komma överens om var ni vill landa.

Håll er nära varandra, men inte precis bredvid varandra. En explosion kan orsaka rejält med skada och döda hela laget om ni har otur! Om ni hamnar i en eldstrid kan ni skicka iväg en i laget för att försöka

komma åt fienden från ett annat håll.

Glöm inte att du kan återuppliv­a lagkamrate­r som har blivit nedskjutna. Det går till och med bära dem bort från striden! Se bara till att det är säkert för dig att ingripa först.

Och tvärtom, om ni har lyckas träffa en fiende – avsluta inte motspelare på en gång, utan använd den lockbete för att lura fram resten av laget!

Kom även ihåg att räkna dina fiender. Om du ser tre stycken är risken stor för att den fjärde ligger på lur någonstans i närheten. Om du däremot skjuter ned en fiende och den dör på en gång, betyder det att resten av laget redan har blivit utslagna.

16v16

Det populära spelläget Food Fight LTM lägger till några fler taktiska nyanser genom att ge ditt lag uppgiften att försvara en maskot, medan andra får i uppdrag att attackera den. Lagen måste balanseras och eftersom det nästan är omöjligt att kommunicer­a effektivt med dina lagkamrate­r. Det är upp till dig att hitta var du passar bäst in.

Försök återigen att hålla dig i närheten av åtminstone en eller två av dina lagkamrate­r eller hitta en bra Sniper-position och skjut mot fienden på avstånd.

20s

I vissa spellägen får 5 lag med 20 spelare i varje slåss mot varandra. Detta betyder att du måste hålla koll på vilket lag du är i. Hur lagen väljer att spela i dessa spellägen skiljer sig ganska mycket. Vanligtvis delar laget upp sig i mindre grupper, men i sällsynta fall springer alla tillsamman­s i en stor grupp.

Kom ihåg att det pågår eldstrider över hela kartan, så håll dig i närheten av ditt lag. Du behöver hålla koll åt alla håll, med tanke på att fienderna kan dyka upp från vilket håll som helst. Ha detta särskilt i åtanke om du ska återuppliv­a eller bära någon i ditt lag.

Om du samarbetar med en ganska stor grupp spelare och ni får syn på en grupp fiender, gå till dem tillsamman­s.

Detta tips gäller även för spellägen med 33 spelare i varje läge, där tre styrkor slåss mot varandra. Den geografisk­a dynamiken förändras något, då lagen delas upp på tre olika områden istället för fem.

50v50

Det går att välja att spela detta spelläge som en vanlig Solo-match. Även om det är smart att arbeta tillsamman­s i mindre grupper är det inget krav. En 50v50-match är faktiskt ett bra sätt att vänja sig vid mekanikern­a i Fortnite.

Du bör alltid försöka röra dig i samma riktning som resten av ditt lag. Om delar av ditt lag exempelvis håller till inuti en struktur de byggt för att få ett ett övertag i höjd, kan det vara bra att hålla sig i närheten. Om du stöter på en fiende betyder det att du inte behöver slåss 1v1.

Det är själva charmen med 50v50match­er. Se dem som stora kaosartade strider där du kan passa på att hitta din spelstil i Fortnite, med tryggheten

av att alltid ha någon som är på din sida.

I det här spelläget delas kartan i princip upp i hälften under matchens första halva. Så länge du håller till på din sida i början kan du ganska tryggt samla en mängd resurser och vapen.

Det finns alltid en eller två spelare som rusar raka vägen in i fiendens territoriu­m, men annars borde det vara relativt lugnt.

FLER TIPS

• Håll ett öga på kartan och var dina lagkamrate­r befinner sig när du spelar i lag. Om du hamnar för långt ifrån laget blir det svårare att samarbeta.

• Fokusera på dina styrkor. Om du är en byggare, står du för byggandet. Om du är bäst i strider, står du för skjutandet. Låt olika spelare ha olika uppgifter.

• Ta skydd. Om du tagit skada eller behöver återuppliv­as, ta dig till ett ställe där en Sniper inte kan komma åt dig. Håll även utkik efter eventuella lagkamrate­r i nöd.

• Skaffa nya vänner. Var inte rädd, inte ens i en Duo-match, att använda spelets Autofill-funktion.

 ??  ?? Duos måste samarbeta bra.
Duos måste samarbeta bra.
 ??  ?? Det finns många olika spellägen att prova på.
Det finns många olika spellägen att prova på.
 ??  ?? Bestäm var laget ska landa innan det drar igång.
Bestäm var laget ska landa innan det drar igång.
 ??  ?? I 50v50-läget delas kartan upp i två.
I 50v50-läget delas kartan upp i två.
 ??  ?? Vad väljer du?
Vad väljer du?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden