Den ultimata guiden till Fortnite (Sweden)

AVANCERADE ALTERNATIV

-

Några små justeringa­r här och där kan ge dig ännufler fördelar.

Det är värt att lära sig inställnin­garna i Fortnite om du vill få övertaget i en Battle Royale-match. Här får du lära dig lite om hur du väljer rätt inställnin­gar för spelets pc-version, där du har lite mer kontroll över saker och ting. Sedan kommer du även att få en genomgång på hur du kommer åt dina kontroller så snabbt som möjligt.

INSTÄLLNIN­GAR

Du hittar inställnin­garna på samma ställe i varje version av spelet. På pc ska kika efter tre linjer längst upp till höger på Lobby-skärmen. Detta tar dig till spelets meny, där du kan klicka in på Settings.

På konsol-versioner klickar du på Meny- eller Options-knappen när du är på Lobby-skärmen, för att ta fram dina alternativ. Härifrån ska du leta efter ett litet kugghjul och trycka på det, då kommer dina inställnin­gar att visas.

Pc

Du har mer kontroll över pc-versionen av spelet än någon annan version av Fortnite, inte minst för att du kan ändra spelets skärminstä­llningar. Om du inaktivera­r ett par saker kommer spelet förmodlige­n att köras lite snabbare på din dator, något som kan ge dig värdefulla extra sekunder.

Det beror såklart lite på hur kraftfull din dator är, men det är värt att dra ned saker som textur, effekter och efterbehan­dling till medel eller lågt. Du kan även inaktivera både skuggor och Anti-aliasing. Detta gör att spelet inte ser riktigt lika bra ut, men det körs snabbare.

Du bör på samma sätt se inställnin­gar som Vsync och Motion Blur som visuell lyx. Om du vill ha bästa möjliga prestanda, bör du stänga av dem. Kompromiss­a däremot inte när det kommer till View Distance, om du absolut inte måste. Ju högre denna inställnin­g är, desto längre bort kan du se – något som är en användbar fördel i spelet. Den högsta inställnin­gen är inte aktiverad som standard. De flesta spelare kör på ”Far”, men det är värt att dra upp den till ”Epic”, även om det innebär att du blir tvungen att dra ned på andra inställnin­gar.

Ställ även in spelet att vara i fullskärm. Det är bättre för prestandan och innebär att du inte riskerar att klicka ut från spelet av misstag.

KONSOL

Du är lite mer begränsad om du spelar på konsol. Här kommer du att kontroller­a och finjustera mer än att göra stora ändringar. Se till att spelet körs i 60 fps om du har den valmöjligh­eten, då det är den nivån de allra flesta kör på. Detta betyder att spelet kommer att prioritera snabb prestanda framför det visuella, men det kommer inte att göra allt för stor skillnad. Resten av alternativ­en handlar egentligen mer om dina personliga preferense­r och ger dig inte några större fördelar. Testa olika inställnin­gar och se vad som funkar bäst för dig. De allra flesta väljer dock att köra på spelets standardin­ställninga­r.

KONTROLLER

Något som faktiskt kan ge dig en märkbar fördel (även om det tar ett tag att bli van med ändringen) är att ändra dina kontroller. Du får återigen lite fler valmöjligh­eter på pc, men det finns även några alternativ på spelets andra versioner.

Den främsta fördelen med att ändra dina kontroller är att lägga byggknappa­r på ställen som är enklare att nå.

GAMEPADS

Om du spelar på en konsolvers­ion av spelet finns det några saker du bör ha i åtanke. Till att börja med bör du gå in i spelets inställnin­gar och kolla på känslighet­en för de analoga styrspakar­na. Många spelare väljer att ställa in höger och vänster X-axeln till en något högre känslighet än upp och ned Z-axeln.

Detta är ganska smart, för om du sänker ADS-känslighet­en (Aiming Down Sights), blir det lite enklare att sikta med ett sikte.

Du bör öka känslighet­en när det kommer till byggande. Det är en aktivitet du ofta vill göra snabbt och du vill kunna slänga upp enkla strukturer på nolltid. Om du kan göra detta kommer du att få många fler Victory Royales.

Du kan välja att själv ändra individuel­la kontroller på konsol, men det finns även några färdiga layouts du kan prova på. Quick Builder är en bra utgångspun­kt, även om de som tycker mer om att slåss kanske föredrar Combat Pro-alternativ­et. Det viktiga är att du provar dem och testar vad som passar just dig.

DATORER

Det första du bör göra om du spelar på pc är att kolla muskänslig­heten. Om du kan justera DPI-nivån, brukar de mest inbitna Fortnite-spelarna ha en DPI på 400 eller 800. Du vill inte att den ska vara allt för känslig, då det blir mycket svårare med precisa rörelser i spelet. Testa återigen lite olika inställnin­gar för att känna av vad som passar dig.

När det kommer till kontroller går du in i Menu igen och trycker på Input, så kan du justera saker här. Standardko­ntrollerna för byggande är något klumpiga, så det kan vara bra att ändra dem till något enklare.

Du bör försöka minimera dina fingerröre­lser. Du vill inte vara tvungen att sträcka dig onaturligt över hela tangentbor­det för att komma åt en kontroll. Om din mus har stöd för det, bör du överväga alternativ­et att lägga några kontroller på musens knappar, särskilt vanliga väggar och ramper. Det är mindre viktigt att snabbt kunna komma åt golv och tak, då det sällan är det allra första du behöver använda.

Det kan vara en bra idé att lägga in väggar på Q-knappen, ramper på C-knappen och tak på E-knappen. F-knappen kan vara praktisk att använda till att redigera dina byggnader. Du kan eventuellt lägga in väggar på en musknapp.

Du kommer att behöva testa lite olika alternativ för att hitta vad som passar dig, och det beror lite på om du är höger- eller vänsterhän­t.

Oavsett hur du ändrar dina kontroller kommer det att kännas väldigt ovant de första matcherna, för det tar lite tid innan du vänjer dig med dina nya kontroller. Det kan vara en bra idé att testa de nya kontroller­na i det kreativa läget först, istället för att hoppa rakt in i Battle Royale.

Om du har en mus med sidoknappa­r kan det vara smart att lägga in din hacka på en av dem. Du kommer att behöva den ganska ofta under dina matcher, så den är praktisk att alltid ha nära till hands.

 ??  ??
 ??  ?? Dra inte ned på din View Distance.
Dra inte ned på din View Distance.
 ??  ?? Ställ in spelet på fullskärm (Fullscreen eller WindowedFu­llscreen).
Ställ in spelet på fullskärm (Fullscreen eller WindowedFu­llscreen).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden