Den ultimata guiden till Fortnite (Sweden)

GRUNDER OCH TIPS

-

Fortnite möter Minecraft i det kreativa läget. Så här kommer du igång med allt det roliga.

Det kompletta kreativa läget i Fortnite lanserades i slutet av 2018 och öppnade upp en helt ny sida av saker du kan göra i spelet.

Först verkade det som att spelläget helt enkelt var en konkurrent till det enormt populära Minecraft och det är svårt att förneka att det verkar vara en faktor. Oavsett så bjuder det på något nytt i Fortnite, även om det kan vara lite krångligt att komma igång.

GRUNDERNA

I kreativt läge kan du skapa din alldeles egna tomma Fortnite-ö och bygga din egna värld på den. Sedan kan du skapa minispel och liknande, och bjuda in dina vänner att spela på den.

Till skillnad från Minecraft finns det en hel del färdiga byggnader att välja mellan i ryggsäcken, så du behöver inte bygga allt från grunden. Pre-fabbyggnad­er liknar Port-a-Fort i Battle Royale-läget. Välj vilken byggnad du vill ha och släng ut den på kartan framför dig.

Du får dessutom ett stort urval

byggnader att välja mellan – både sådana du vanligtvis hittar på Fortnite-kartan och plus några som inte finns på den vanlig kartan!

När du har lagt till dem på din karta kommer du att kunna justera och redigera dem, utan att behöva oroa dig över att någon kommer att attackera dig under tiden!

Du kan fortfarand­e välja att göra byggnader från grunden. Om du vill göra egna väggar och liknande behöver du bara öppna ryggsäcken och välja det du vill arbeta med. Det ska vara snabbt och smidigt i det kreativa läget

HUB

När du går in i Creative Mode, kommer du att hamna i Creative Hub. Det är lite som att vänta på att få hoppa ombord på Battle Bus i Battle Royale-läget, men här måste du göra ett val.

När du laddar in i Hub, kommer du att vara omringad av ett antal Rifts. Om du går närmare någon av dem, kommer du att få en beskrivnin­g av vad som finns på andra sidan av den. Om du tycker att det låter spännande, kan du hoppa in i riften och åka till den ön. I mitten av alla alternativ har du även möjlighete­n att skapa din alldeles egna ö. Ta dig lite tid att utforska de olika alternativ­en – det finns gott om dem!

PREFAB

Först ska du få lära dig lite om Prefabbygg­nader ... Bläddra till nästa uppslag!

För att placera en Prefab öppnar du din ryggsäck och väljer byggnaden du vill använda. Lägg sedan ut den bland dina snabbtange­nter (samma som används i andra spellägen i Fortnite). När du gått ut från menyn kommer du snabbt och enkelt att kunna placera den var du vill.

Nya Prefabs läggs till i spelet regelbunde­t, så det är värt att kolla in dem med jämna mellanrum.

Prefabs gör det möjligt att designa en ö på nolltid. Du behöver som sagt inte använda dem, men det sparar dig mycket tid. Du kan såklart bjuda in andra spelare som kan hjälpa till med byggandet.

DIN MOBIL

Huvudförem­ålet i din ryggsäck när du börjar i det kreativa läget är din AR-mobil. Om du riktar denna mot en byggnad kommer du att få upp en liten meny som erbjuder några snabba alternativ. Du kan exempelvis peka mot en vägg och välja att kopiera den och sedan klistra in den någon annanstans. På så sätt kan du bygga snabbt och smidigt.

Du behöver ha din AR-mobil framme för att kunna göra detta. Den låter dig även radera block och välja flera föremål samtidigt. Det sistnämnda alternativ­et är väldigt praktiskt, då det låter din klona hela strukturer istället för bara en del av den. Markera allt du vill klona och välj kopiera! Innan du väljer att klistra in byggnaden någon annanstans har du möjlighet att redigera eller rotera den. Kontroller­na varierar beroende på vilket format du spelar i, men allt förklaras ganska tydligt på skärmen.

Du kan även välja att tillåta kollisione­r när du kopierar och klistrar med föremål. Detta gör det möjligt för andra föremål att sticka ut från väggar och liknande. Glöm inte att placera ut lite föremål för spelare som kommer att besöka din ö. Detta kan exempelvis vara vapen och kistor. När du designar din egen värld, kan du själv välja vilka regler besökare ska spela efter och komma på ditt alldeles egna Fortnite-spel.

Själva nöjet med detta spelläge är att experiment­era och testa olika saker. Kom bara ihåg att hålla ett öga på hur mycket minne du använt upp, så du inte får slut på utrymme i din värld.

FLYGNING

Det kreativa läget hämtar även inspiratio­n från Minecraft, då du kan utforska din värld genom att flyga! Det är simpelt att göra och gör det enkelt för dig att röra dig runt bland dina byggnader. Det innebär dessutom att du inte behöver bygga din väg upp till högre nivåer. Det kan även vara en bra idé att sväva högt över din skapelse för att få en bättre översikt av vad du skapat.

SPELA SPEL

När du har designat din värld kan du ställa in den som ett spel och bjuda in dina vänner att spela. Totalt 16 spelare kan gå med och du kan välja vilka behörighet­er alla ska få. Kan de redigera din ö eller är de bara tillåtna att spela på den? Vilken typ av spel vill du att de ska spela? Låt kreativite­ten flöda!

Fortnites kreativa läge låter dig skapa en mängd minispel. Det enklaste är att köra på vanliga Deathmatch­es, som fungerar ungefär på samma sätt som Battle Royaleläge­t (fast med färre spelare). Det finns många smarta skapare där ute som kommit på smarta och roliga minispel, som minigolf, detektivup­pdrag och parkourutm­aningar.

Epic Games har tidigare delat ut en mängd priser och lyft fram de allra bästa skapelsern­a från spelare. Vissa av dem lades till och med till på den

vanliga Battle Royale-kartan! I början av 2019 ersattes Risky Reels med The Block. Detta var ett 25 x 25 stort område där nya skapelser visades upp varje vecka, men i slutet av 2019 slukades även detta område av ett svart hål.

UTVECKLING

Precis som alla andra delar i Fortnite fortsätter det kreativa läget att utvecklas. Det finns alltid ett urval kartor skapade av andra spelare i Hub, något som kan vara värt att ta en titt på innan du själv börjar med något eget.

Det kan vara en bra idé att arbeta på ett projekt tillsamman­s med vänner, för det blir roligare att bygga ihop och ni kan dela idéer med varandra.

Det finns även mycket roligt du kan göra ensam och vem vet? Kanske Epic Games upptäcker just din skapelse!

 ??  ??
 ??  ?? Välj en ö att spela på i Hub.
Välj en ö att spela på i Hub.
 ??  ?? Klicka på Creative för att komma igång.
Klicka på Creative för att komma igång.
 ??  ?? Vad sägs om att vara detektiv och lösa ett mysterium? Det går att fixa.
Vad sägs om att vara detektiv och lösa ett mysterium? Det går att fixa.
 ??  ?? Lyssna på de smarta tipsen i din mobil!
Lyssna på de smarta tipsen i din mobil!
 ??  ?? Du kan enkelt klona hela byggnader.
Du kan enkelt klona hela byggnader.
 ??  ?? Klipp och klistra med hjälp av mobilen.
Klipp och klistra med hjälp av mobilen.
 ??  ?? Vad vill du ha med i din värld?
Vad vill du ha med i din värld?
 ??  ?? Testa olika minigames.
Testa olika minigames.
 ??  ?? Bygg detta på nolltid med hjälp av Prefabs.
Bygg detta på nolltid med hjälp av Prefabs.
 ??  ?? Kolla in dina byggen högt ovanifrån.
Kolla in dina byggen högt ovanifrån.
 ??  ??
 ??  ?? Skapa din egna värld och bjud in dina vänner.
Skapa din egna värld och bjud in dina vänner.
 ??  ?? Det viktigaste av allt? Ha roligt!
Det viktigaste av allt? Ha roligt!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden