Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

Framtidens Transport

Vi kommer ta oss fram med flygande bilar och förarlösa taxibilar.

-

När du hör "framtidens transport" tänker du kanske på flygande bilar. Det är alldeles rätt, för de är redan på väg! Aeromobil har gjort den tredje versionen av sitt flygande fordon. Den kan skifta mellan att vara en bil och ett flygplan på några sekunder. Om du hamnar i en lång bilkö, kan du bara göra om bilen till ett litet flygplan och ta luftvägen istället. På marken använder Aeromobil vanlig bensin och är lika stor som en vanlig bil. Tack vare sin Rotax 912-motor kan den köra i 200 km/h. Med sådana bilar blir det mindre trafik och gatorna blir tryggare.

Företag som Amazon och DHL testar nu drönare som kan leverera paket på under 23 kilon. Enligt Amazon kan upp till 86 procent av alla paket de skickar levereras med drönare i framtiden. Då blir det mindre trafik på vägarna och i luften. Eftersom drönare drivs av batteri eller solkraft blir det även mindre förorening­ar.

Om du inte vill flyga kan du ta en förarlös taxi istället. Google-bilen har ingen förare och har redan kört över 1 125 000 kilometer utan en enda olycka. Bilen använder GPS- satelliter för att räkna ut rutter och kameror för att upptäcka faror. Sådana bilar kan köra taxi åt oss i framtiden. Du kanske kommer kunna beställa en taxi via en app på nolltid. Personbila­r kanske inte ens behövs. Om man inte vill ha en supercool, flygande bil då.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden