Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

Varför blir vi arga?

-

Kommer du ihåg Ilska från filmen Insidan ut? Han var huvudperso­n i Rileys sinne och spelar en viktig roll även i din hjärna. Ilska är en av de sex viktigaste känslorna du har, och när den kommer fram är det svårt att känna något annat. Du har även känslor som glädje, rädsla, sorg, avsky och förvåning. Du tänker förmodlige­n inte ens på alla dessa känslor i din hjärna – och ibland känns det som de lever sitt eget liv.

I verklighet­en använder du hjärnbarke­n för att tänka logisk och tänka förnuftigt, medan dina känslor styrs längre in i hjärnan i det limbiska systemet. I den här delen av hjärnan styrs känslorna som har bra kontakt med dina instinkter. Det är inte lätt att kontroller­a känslor som kärlek, rädsla och raseri. Har du testat att försöka att inte vara glad när du nästan svävar av lycka?

Att bli arg är ett medfött sätt att försvara sig mot faror och hot. Människor blir arga när man måste försvara sig själva, sina ägodelar eller någon de bryr sig om. Det är därför du blir arg om någon stjäl från dig eller är dum mot dig eller någon du tycker om. Det också vanligt att människor blir arga när de är rädda.

Om du hamnar i en hotfull situation reagerar hjärnan precis som den hade gjort om du levt i djungeln och hotades av en farlig tiger. Hjärnan gör kroppen redo att fly, frysa till is eller får dig att bestämma dig för att försvara dig och gå till attack. Du får extra adrenalin i blodet och blir därför starkare och snabbare. Ditt ansiktsutt­ryck förändras, din röst blir högre och blodet pumpar snabbare i ådrorna. Det är därför du kan bli lite röd i ansiktet eller känna hur det bultar i kroppen. Detta är kroppens sätt att tala om för andra att du är redo att slåss för att försvara dig, få som du vill eller visa vem som bestämmer.

"Om du hamnar i en hotfull situation reagerar hjärnan precis som den hade gjort om du levt i djungeln och hotades av en farlig tiger."

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden