Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

De andra sinnena

Lär känna de tio sinnena du sällan tänker på att du har.

-

Eftersom de fem kända sinnena brukar få all uppmärksam­het, kan det kanske överraska att du har fler sinnen. Ta något så vanligt som att äta middag. Alla dina fem sinnen är aktiva. Du ser och känner lukten av maten när du sitter vid bordet. När du stoppar maten i munnen känner du smaken och konsistens­en. Medan du tuggar hör du munnen jobba med maten. Utan resten av dina sinnen hade inte upplevelse­n varit densamma.

Du använder nervsystem­et när du sätter dig ned och lyfter maten från tallriken, inte synen eller lukten. Du kan dessutom inte hålla koll på hela kroppen samtidigt. Ledernas position och spänningen i musklerna övervakas därför konstant av hjärnan, så att du kan äta utan att egentligen behöva koncentrer­a dig på vad du gör. Du har speciellt utvecklade strukturer i innerörat som arbetar för att du ska kunna hålla balansen när du sträcker dig över bordet. Detta är ditt inre navigation­ssystem.

Så fort du stoppat maten i munnen får du informatio­n om matens temperatur. Andra specialutv­ecklade nerver kommer snabbt ge besked om maten är för varm eller kall. Samtidigt övervakas blodet och vävnadsvät­skan som omger det centrala nervsystem­et. Detta är för att se till att nivåerna av koldioxid och syre håller sig på normala nivåer. Slutligen justeras andningen enligt dessa mätningar.

När magsäcken börjar bli full skickas besked till hjärnan om att magsäcken töjs ut, så hjärnan kan börja ignorera signalerna om att du behöver äta mer. Så fort den halvspjälk­ade maten börjar läcka ut i tunntarmen, kommer nya sensorer att stimulera produktion­en av ett hormon som talar om för dig att du ätit tillräckli­gt. Uppsamling­en av avfallspro­dukter övervakas också noggrant och några timmar efter att du ätit talar sensorerna i tarmen om för dig att det är dags att göra sig av med det som blivit över.

De välkända fem sinnena är kanske de du är mest beroende av i din medvetna kontakt med omvärlden, men det finns många fler sinnen som jobbar tyst i bakgrunden varje dag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden