Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

Djur på kalla platser

Vissa djur är gjorda för att överleva på några av världens mest extrema platser.

-

Egenskaper­na vissa djur har för att överleva i sina miljöer är fantastisk­a. Vissa av djuren, som den arktiska jordekorre­n och brunbjörne­n, sover sig igenom de värsta vinterdaga­rna. Andra djur, som renen och silvertärn­an, beger sig ut på långa färder mot varmare breddgrade­r strax innan kylan sveper in. Sedan finns det några riktiga tuffingar: djur som utvecklat egna sätt att klara sig på. Både isbjörnen och myskoxen har en tjock päls med särskilda hårstrån som håller dem varma. Pälsen hänger så lågt över marken att luften blir som ett eget varmt lager under djuren. En hel flock kan verkligen alstra värme!

Fysisk anpassning är ett viktigt vapen mot kyla. Många gnagare hamstrar mat under somrarna för att ha tillräckli­gt i reserv för hela vintern. Andra djur, som fjällräven och haren, har utvecklat tjock päls som skiftar färg efter årstiderna. Pälsen ger både värme och kamouflage. Förändring­ar i ämnesomsät­tningen gör att djur kan överleva mot alla odds. Vissa djur har utvecklat kemiska egenskaper. Isfiskar som lever i Antarktis har en slags "kylarvätsk­a" som gör att blodet inte fryser i deras kroppar.

Djurens anpassning­ar handlar inte bara om att överleva i kyla och anpassa sig efter säsongerna­s olika utmaningar. Det finns djur i andra ekosystem, som till exempel öknar, som måste klara både kyla på nätterna och extrem hetta på dagarna. Dessa djur har utvecklat imponerand­e metoder för att tackla dessa utmaningar.

 ??  ??
 ??  ?? Sälar har mycket fett och ger björnen tillräckli­gt med energi för att ströva omkring i Arktis under hela vintern.Isbjörnens enorma klor kan bli upp till 5 centimeter långa. De är perfekta för att fånga däggdjur med – och för att få fäste i isen med.
Sälar har mycket fett och ger björnen tillräckli­gt med energi för att ströva omkring i Arktis under hela vintern.Isbjörnens enorma klor kan bli upp till 5 centimeter långa. De är perfekta för att fånga däggdjur med – och för att få fäste i isen med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden