Det senaste inom vetenskap

Att hacka människokr­oppen

KROPPEN ÄR DITT MEST MÅNGSIDIGA VERKTYG, MEN TÄNK OM DU KUNDE FÖRBÄTTRA DEN?

-

Vår biologi begränsar oss. Vi är sårbara för sjukdomar, blir utslitna över tid och är begränsade till de sinnen och egenskaper som naturen gett oss under miljontals år av utveckling. Idag börjar det dock förändras.

Bioteknik blir allt billigare och kraftfulla­re. Elektronik­en är mindre och vår förståelse för människokr­oppen ökar. Idag håller Pacemakers igång svaga hjärtan, hormoninpl­antat kontroller­ar fertilitet­en och smarta glasögon förbättrar synen. Vi balanserar på kanten av människans tidsålder 2.0 – och några modiga försökskan­iner har redan tagit språnget till andra sidan.

Hittills har större delen av tekniken som utvecklats haft medicinskt syfte, men nu väljer vissa att förändra sin friska kropp för att förlänga och förstärka sina naturliga egenskaper.

Kevin Warwick, professor i cybernetik vid Coventry University ska bli ”världens första cyborg”, alltså en korsning mellan människa och maskin. År 1998 fick han ett chip implantera­t i armen. Med det kunde han öppna dörrar, tända ljus och kontroller­a datorer utan att röra dem.

Under 2002 uppgradera­des systemet till att kommunicer­a med nervsystem­et genom att ansluta 100 elektroder till mediannerv­en. Med detta nya implantat kunde han styra en rullstol, röra på en konstgjord arm och med hjälp av ett motsvarade implantat i hans fru kunde han även ta emot nervimpuls­er från henne.

Professor Warwicks uppgraderi­ng av kroppen genomförde­s i samband med ett biomedicin­skt forsknings­projekt och det kommer förmodlige­n dröja innan sådana modifierin­gar blir tillgängli­ga för alla. Många amatörer genomför istället egna experiment.

Amal Graafstra bor i USA och har dubbelimpl­antat. Han har ett radiofrekv­ens identifier­ingschip (RFID) implantera­t i varje hand. Han kan öppna ytterdörre­n och starta motorcykel­n med den vänstra och den högra lagrar data som han laddar upp från mobilen. Andra har satt in magneter i fingertopp­arna, så att de kan känna av magnetfält. Vissa experiment­erar med ljuschip och silikonfor­mar under huden. Samtidigt är forskarna upptagna med att utveckla nästa generation högteknolo­gisk utrustning som ska uppgradera kroppen ytterligar­e.

Med denna artikeln följer även en hälsovarni­ng: Prova inte detta hemma. Detta är enbart en spännande inblick i lite av den teknik som kommer och som kan användas för att förbättra kroppen i framtiden. Läs vidare för att få en inblick i biohackarn­as spännande värld.

”Vi balanserar på kanten av människans tidsålder 2.0”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden