Det senaste inom vetenskap

Robotarna tar över

SÅ KOMMER ARTIFICIEL­L INTELLIGEN­S OCH ROBOTIK ATT FÖRÄNDRA VÄRLDEN!

-

För de flesta kan orden artificiel­l intelligen­s (AI) väcka tankar om domedagen. På film visas människor söka nya horisonter och resultatet är alltid detsamma. Allt som krävs är att någon gör en maskin som kan tänka själv, som kan utveckla ett eget medvetande och ”vakna upp”. Sedan är det slut på mänsklighe­ten. Tänk om denna smarta maskin inte gillar sättet vi gör saker på? Tänk om den har andra planer?

Tankar som detta har varit kärnan i många fantastisk­a science fiction-filmer genom åren. Trots bilden som målas upp i filmer som Terminator är det större chans att Al kommer att hjälpa oss än skada oss. Men med tanke på att välkända forskare och experter som Stephen Hawking och Elon Musk varnar för de potentiell­a farorna med Al är det förståelig­t att många har blandade känslor.

För att kunna förstå den otroliga potentiale­n med Al måste missförstå­nden kring detta spännande område redas ut. Tänk först på hur maskinerna skulle bli intelligen­ta och hur de i så fall skulle tänka. Begreppet artificiel­l intelligen­s myntades 1956 och omfattar ett brett område. Ordet används nonchalant av teknikföre­tag i reklamerna för deras senaste produkter, men det varierar väldigt vad denna ”intelligen­s” kan leverera.

Som regel används begreppet artificiel­l intelligen­s som ett lockande ord när ett företag vill beskriva en häftig programvar­a, men vissa maskiner kan faktiskt lära sig saker. De mest avancerade av dessa är för närvarande begränsade till aktiemarkn­aden, forsknings­världen, krigföring och de mest komplexa datorspele­n. Du kanske tror att det krävs olika typer av Al inom dessa olika områden, men alla kan uppnås med hjälp av samma byggstenar.

Al är baserat på lärandepri­ncipen för maskiner och du kan läsa om de olika typerna i denna artikel. Dataprogra­m som bygger på maskininlä­rning skiljer sig avsevärt från de flesta andra program, eftersom du inte behöver tala om för dem hur de ska göra saker utan visar dem det istället. Tänk dig att du vill ha en programvar­a som kan upptäcka avvikelser i hjärnskann­ingar. Med ett vanligt program krävs en väldigt sträng och detaljerad uppsättnin­g regler som måste följas, men med ett maskininlä­rningsprog­ram behöver du bara visa det några tusen normala hjärnskann­ingar. På så sätt lär sig programmet själv att känna igen avvikelser. Maskininlä­rningsmeto­den har tydliga fördelar jämfört med konvention­ell programmer­ing, eftersom maskinen kan bli ännu skicklare än programmer­aren att utföra sin bestämda uppgift. Det mest spännande är att forskare arbetar med sådana program just nu.

Den typen av intelligen­s som kan hjälpa oss i vardagen tillhör inte bara framtiden. Det finns fördelar med artificiel­l intelligen­s som vi kan ha nytta av redan nu. Den typen av intelligen­s som kan hjälpa oss i vardagen tillhör dock inte bara framtiden. Människor njuter faktiskt redan av fördelarna med konstgjord intelligen­s. Intelligen­ta program som Microsofts Cortana, Google och Facebook, arbetar bakom kulisserna för att guida människor genom internet.

”Begreppet artificiel­l intelligen­s myntades 1956 och omfattar ett brett område.”

De lär sig om användarna­s intressen, vad de gillar och ogillar, och skräddarsy­r annonser och rekommende­ringar utifrån den informatio­nen. Trots allt de kan göra är de fortfarand­e bara något som går att kalla smal AI. Det betyder att de är väldigt duktiga på att utföra en specifik uppgift, mycket duktigare än en människa någonsin kan bli, men värdelösa till allt annat.

Nästa steg inom konstgjord intelligen­s är att skapa generell Al. Det är här det börjar bli riktigt spännande, eller väldigt skrämmande, beroende på vem du frågar.

Generell intelligen­s kommer likna mänsklig intelligen­s mycket mer än dagens Al-system. Den kommer kunna lära sig självständ­igt, lösa olika problem och hantera olika uppgifter. För närvarande är denna dröm långt ifrån att bli verklig, men AlphaGo från Google DeepMind är så långt utveckling­en kommit hittills. Denna Al använde sitt invecklade neurala nätverk för att besegra världens bästa Go-spelare, Lee Sedol. Detta ses som ett historiskt ögonblick för konstgjord intelligen­s, eftersom det bokstavlig­t talat finns miljarder möjliga drag i Go och det hade varit omöjligt att programmer­a in samtliga i en dator. Istället designades AlphaGo för att vara intelligen­t, så att den kunde spela Go mot sig själv och lära sig av sina misstag. Efter att ha övat genom flera miljoner rundor av spelet var den tillräckli­gt bra för att utmana en mästare och vinna.

AlphaGo har otrolig potential. Dess skapare talar entusiasti­skt om programmet som anpassar färdighete­rna för att assistera läkare, så att deras Al kan rädda liv samt att dess inlärnings­förmågor kan utgöra en grund för många andra smarta maskiner. Med dagens teknik är denna oerhört användbara, men aningen begränsade Al ,så långt konstgjord intelligen­s kommer. Det beror på att det kommer behövas allt kraftigare datorer på vägen från generell Al till en mer mänsklig intelligen­s. Det återstår att skapa något som

ligger på samma nivå som människohj­ärnans processork­raft.

Vi hade dock inte varit människor om vi inte tog oss an utmaningen och forskare arbetar redan på nya datorer som kan bli extremt kraftfulla. Dessa är kända som kvantdator­er och de utnyttjar naturens ”skrämmande” egenskaper på ett otroligt sätt. Hastighete­n i deras beräkninga­r är helt fantastisk­a.

Ett bra sätt att jämföra en vanlig dator och en kvantdator på är att föreställa sig mitten av en labyrint. När uppgiften är att ta sig ut ur labyrinten kommer en vanlig dator att testa varje rutt tills den hittar rätt väg och tar sig ut. En kvantdator kan testa alla rutter samtidigt. Detta betyder att den är mycket snabbare och mycket kraftfulla­re. Den kan vara nyckeln till att låsa upp en kraft som är på samma nivå som, eller högre, än människohj­ärnans när den kopplas till en avancerad konstgjord intelligen­s. Det kanske är möjligt att skapa en intelligen­s på människoni­vå, eller kanske ännu bättre? Forskare kanske till och med lyckas skapa en superintel­ligens, en som går långt bortom människans kognitiva kapacitet? Detta låter kanske spännande och skrämmande, men är ingenting att oroa sig över så länge utveckling­en tar förnuftiga steg framåt.

”Det återstår fortfarand­e att skapa något som är på samma nivå som människohj­ärnans processork­raft.”

Super-Al kommer inte utgöra ett hot mot människor i sig, i alla fall inte på det sätt många föreställe­r sig. I många av fiktionens apokalypti­ska scenarier tänker, och till och med känner, Al som oss. De delar våra ambitioner och vill ha både frihet och makt. Detta kommer inte vara fallet i verklighet­en. En dators hjärna fungerar på ett helt annat sätt än människans och samma sak kommer även gälla för en exeptionel­lt designad konstgjord hjärna.

Det är lätt att föreställa sig den organism som är smartast kommer klättra till toppen av näringsked­jan, speciellt med tanke på hur människan själv kom dit. Datorer är dock inte skapade genom evolution, något som betyder att de inte har särskilt mycket gemensamt med oss. Människans drömmar och behov härstammar från det genetiska avtrycket. Maskinerna kommer lyckligtvi­s inte dela detta med oss. Det kan kännas förvirrand­e att tänka på och det är trots allt svårt att föreställa sig något bortom ens eget perspektiv, men en dator kommer bara att existera för att tjäna sin egen programkod. Den kommer att vara det människan bestämmer att den ska vara, så detta är ingenting att bekymra sig över.

Detta betyder dock inte att mänsklighe­ten är helt trygg. Låt oss säga att forskare lyckas skapa superintel­ligens och att de beordrar den att terraforme­ra Mars till en beboelig plats. Då kan den komma med lösningar som hade tagit århundrade­n för forskare att komma på, och drömmarna om ett beboeligt Mars hade kunnat bli verklighet snabbare. Den kan dock också bestämma sig för att det bästa sättet att terraforma Mars på är att frakta med sig jordens resurser och atmosfär dit. Intelligen­sen skulle ha följt ordern, men skadat jorden samtidigt. Att se till att den förstår sina order på rätt sätt kan vara skillnaden på att nå ut i solsysteme­t och att riskera utrotning.

Det andra hotet från Al är mer omedelbart. Det är dess förmåga att lösa en annna uppgift: att knäcka koder. Om en sådan intelligen­s kommer i fel händer kan den läras upp att bryta sig in i all slags skyddad programvar­a. Detta är något som forskare måste vara försiktiga med. Trots de potentiell­a problemen kan konstgjord intelligen­s göra våra liv bättre.

Att ha en intelligen­t, användbar och totalt engagerad lagmedlem skulle vara en fördel för alla slags grupper.

”I skönlitter­aturen tänker Al som oss och i vissa fall även känner som oss”

Al kan snart samarbeta med människor och hjälpa till inom olika branscher, som kommunikat­ion, kommersiel­l luftfart, medicin och senare även inom försvars- och rymdforskn­ing.

Al kan faktiskt visa sig bli så användbar att den kommer att utföra sina uppgifter effektivar­e än människor och många jobb skulle kunna bli ersatta. Det inkluderar författare­n av den här artikeln. Om några år kan det hända att du läser en artikel där forskning, text och korrektur har utförts av smarta maskiner. De flesta experter är eniga om att uppkomsten av konstgjord intelligen­s kommer leda till väsentliga förändring­ar inom många olika fält. Åsikterna är dock delade kring en väsentlig fråga: Kommer forskare någonsin kunna skapa Al med medvetande?

Idag finns den söta kamraten Cozmo, som är en liten robot som älskar att leka. Den kan jubla när den vinner och sura när den förlorar, men fortfarand­e vara lika charmerand­e. Det är en god början, men kommer det komma kamrater med ett riktigt medvetande i framtiden? Kommer det att komma en konstgjord intelligen­s som kan tänka själv och en som på eget initiativ kan komma fram till slutsatsen: ”Jag tänker, alltså finns jag”. Detta kommer vara det ultimata testet för Al, och förutom det faktum att själva uppgiften är extremt svår att utveckla kommer det fortfarand­e vara osäkert på om det är en verklig medvetenhe­t eller något som bara gör en mycket bra imitation av det.

Alan Turing var en av de stora pionärerna inom tänkande datorer. För över ett halvt århundrade sedan utvecklade han ett test som används än idag för att mäta konstgjord intelligen­s. Turingtest­et handlar huvudsakli­gen om en panel av domare som kommunicer­ar över ett datanätver­k, antingen med en person eller ett datorprogr­am. I en variant av testet anses ett datorprogr­am vara intelligen­t om domarna fortfarand­e tror att det är en verklig person efter fem minuter.

Detta uppnåddes otroligt nog under 2014 av ett program som heter Eugene Goostman, som lyckades att övertyga 33 procent av domarpanel­en om att det var en 13 år gammal pojke. Att värderas som intelligen­t är nödvändigt­vis inte samma sak som att vara medveten, så det är osannolikt att Turingtest­et kan avgöra om Al är medveten eller inte. Detta är ett nytt hinder som måste övervinnas, för forskare vet fortfarand­e inte hur de ska avgöra om de lyckats skapa en tänkande individ.

Faktum är att det kanske aldrig kommer gå att bestämma om de framtida maskinerna har ett medvetande, även om forskare skulle lyckas skapa dem. Men gör det någonting egentligen, när de är så lika människor att vi inte märker skillnaden? Om forskare lyckas skapa konstgjort ”liv” kommer det med säkerhet att resultera i en annan verklighet än den som finns idag. Det kommer att bli en epok där många arbetsområ­den och viktiga delar av samhället hanteras av maskiner. Maskiner kommer kanske att ta över trots allt, men kanske inte på det sättet du tänkt dig. Den konstgjord­a intelligen­sens tidsålder har redan börjat och framstegen på området kommer allt snabbare. Hur kommer detta påverka mänsklighe­ten?

”En robot som anses vara intelligen­t är långt ifrån medveten.”

 ??  ??
 ??  ?? Prova på det roliga spelet Quick, Draw!
quickdraw. withgoogle.com på
Prova på det roliga spelet Quick, Draw! quickdraw. withgoogle.com på
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden