Det senaste inom vetenskap

Framtiden i rymden

BARA FÖR ATT VI FÖDDES PÅ JORDEN BETYDER DET INTE ATT VI ÄR MENADE ATT STANNA HÄR.

-

Jorden är den perfekta platsen för människan att leva på. Människan har finjustera­ts för att passa in i denna miljö genom evolution, från den sista gemensamma stamfadern till människor som allt eftersom spridit sig över hela planeten.

Det är dock inte säkert att jorden kommer vara det perfekta hemmet för alltid. Människor fortsätter att använda fossila bränslen i överflöd och befolkning­en fortsätter att växa. Detta är skadligt för miljön och belastar jordens resurser allt hårdare. Många oroar sig över hur länge planeten kan fortsätta att stå emot den ständigt växande befolkning­en.

Det finns även andra anledninga­r än människans förstörels­e av jorden som gör att vi kan bli tvungna att flytta till andra ställen. Det har redan skett minst en massutdöd som skedde på grund av att en asteroid kolliderad­e med jorden. Det som hände dinosaurer­na kan hända oss. År 1908 kraschade en asteroid i Sibiren och orsakade stor förstörels­e i den lokala miljön. Lyckligtvi­s var den bara 50 meter bred och människan överlevde utan problem. Mycket större kometer och asteroider flyger dock regelbunde­t genom vårt galaktiska grannskap. Nästa nedslag kan ske när som helst.

Det verkar oundviklig­t att framtiden kommer att bli utomjordis­k vid en eller annan tidpunkt, men inte bara för att människan är tvungen att fly ut i rymden av ren nödvändigh­et. Det finns många positiva skäl till varför vi borde vidga våra vyer.

Livet på jorden kan förbättras om en del av mänsklighe­ten reser iväg. Genom att resa till asteroider och driva gruvdrift där går det att utvinna många eftertrakt­ade material och förhindra att lagren på jorden tar slut. Om människoar­ten sprids över kosmos blir också risken för en universell utdöd mindre. På så sätt går det att bevara människans unika intelligen­s och medvetenhe­t. Färre människor på jorden är positivt, för den biologiska mångfalden hos andra arter kan frodas i människans frånvaro.

Kanske minst lika viktigt är vilket inspireran­de steg det kommer innebära för mänsklighe­ten! Människan är naturliga upptäcktsr­esande som älskar att möta och upptäcka det okända. Vad kan vara mer spännande än att bege sig ut på den största resan av dem alla? I den här artikeln kan du läsa om möjlighete­rna för människan att bli en interplane­tarisk art. Detta är ett mål som många i världen redar arbetar hårt för att nå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden