Det senaste inom vetenskap

Livet efter döden i forntida Egypten

Allt om ritualerna, demonerna och gudarna i undervärld­en.

-

Få kulturer framkallar sådana känslor av mystik och förfäran som det forntida Egypten. Civilisati­onen som växte fram längs Nilens strand runt 3 000 f.Kr. var en av de mäktigaste på jorden. Även om landet till stor del var en obeboelig, ofruktbar öken var floden en livskälla som gav liv till människor, djur och växter.

Nilen bildade grunden för ett samhälle av bönder, läkare, byggnadsar­betare och soldater. Deras bragder och uppfinning­ar var större än någonting annat. De skapade ett av de första skriftsyst­emen, var de första som praktisera­de vetenskap och deras konst kopierades av renässanse­ns mästare. Det som de gamla egyptierna är mest kända för är de mäktiga pyramidern­a och de blodiga mumifierin­gsritualer­na. Döden var en industri, en mycket blomstrand­e sådan.

Religion var den stödjande balk som samhället var byggt på och den fungerade som vägvisare i alla livets faser. Folket trodde att det fanns många gudar, som alla hade olika roller. Från krigsgudin­nan Sekhmet till Nilens gud Hapi. En av de viktigaste aspekterna i den forntida egyptiska religionen var tron på liv efter döden. När en person dog trodde människorn­a att själen levde vidare, men bara om den fördes in i undervärld­en på rätt sätt. Själen måste först kämpa mot demoner och portvakter innan den når fram till domens hall, där den måste bevisa att den är värdig evig fred. De som klarade testet fick fortsätta till en himmelsk kopia av allt liv på jorden. De som inte klarade testet förblev rastlösa själar för alltid. De fastnade i en skärseld som var värre än döden själv.

Eftersom egyptierna trodde på detta spenderade de sina liv med att förbereda sig inför resan genom undervärld­en. De var tvungna att undvika att synda så gott de kunde och försäkra sig om att den fysiska kroppen hade en plats att vila. Kroppen fick sällskap av alla föremål själen behövde för att trivas i livet efter döden. Rika egyptier ägnade flera år åt att bygga gravkammar­e som ofta var finare än deras hus. Sedan fyllde de gravarna med ovärderlig­a skatter. I forntida Egypten var döden ett spännande äventyr.

”Rika egyptier ägnade flera år åt att bygga gravkammar­e som ofta var finare än deras hus.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden