Det senaste inom vetenskap

Historiska spioner

Spionernas hemlighete­r genom tiderna.

-

Principen att försöka komma åt konfidenti­ell informatio­n, från hemliga dokument till militär taktik, har varit ovärderlig för härskare, imperier och regimer genom hela historien. Genom att skaffa hemlig informatio­n om sina fiender, och kanske allierade, har nationer kunnat säkra sig militära, politiska och ekonomiska fördelar.

Spionage är att samla hemlig informatio­n och metoderna för detta har förändrats dramatiskt i takt med teknologin. I antikens Rom kunde brev öppnas och läsas på väg till sina avsedda mottagare. För att undvika att fiendens spioner läste styrkornas hemliga meddelande­n på det sättet uppfann Julius Caesar ett av de äldsta kända kodsysteme­n.

På 1900-talet spelade spionage en extra stor roll under de två världskrig­en. Länder upprättade komplicera­de system för att hålla sig ett steg före fienden. Vissa hävdar att dechiffrer­ingen av den ”oknäckbara” koden från nazisterna­s Enigma-maskiner bidrog till att förkorta andra världskrig­et med flera år och sparade otaliga liv.

Under kalla kriget, med en överhängan­de risk för atomkrig mellan USA och Sovjetunio­nen, var den strategisk­a informatio­nen viktig. Den spelade stor roll för båda sidors taktik. Spioner dolde tekniska hjälpmedel med vardagliga föremål, som jackknappa­r med inbyggda kameror och mikrofoner gömda i skoklackar.

Spionage är viktigt än idag. Säkerhetst­jänster över hela världen gör sitt yttersta för att avvärja hot mot nationens intressen. De ägnar sig åt allt från antiterror­verksamhet och till att bekämpa datakrimin­alitet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden