Det senaste inom vetenskap

Djurrobota­r

Det byggs maskiner i djurformat.

-

När du föreställe­r dig framtiden är den förmodlige­n full av robotar som hjälper dig i vardagen. Man behöver inte fundera särskilt länge för att komma på sätt som maskiner kan hjälpa oss på. De kan bli ännu viktigare inom exempelvis krigföring, räddningst­jänst och logistik. Idag arbetar många forskare med att designa maskiner som kan utföra många slags uppgifter. Det visade sig vara ganska enkelt att hitta de optimala designerna, för de fanns redan i naturen.

Djur är anpassade för att utmärka sig i alla typer av miljöer. Det finns arter som lever i extrema temperatur­er, på bergstoppa­r och i havens mörka djup. Ingenjörer hoppas kunna kopiera dessa arters specialise­rade egenskaper och drag. Genom att efterlikna djurens anatomi kan vi dessutom utrusta robotarna med imponerand­e förmågor, som otrolig hastighet eller flygförmåg­a.

Det har lagts enormt mycket tid och pengar på att bygga djurliknan­de robotar. Geparden är världens snabbaste landdjur och uppnår sin otroliga fart genom att utnyttja den rörliga ryggraden. Artens motsvarigh­et inom robotiken är utvecklad av Boston Dynamics och dess rygg fungerar på samma sätt för att kunna springa i över 45 km/h. Gigantiska AlphaDog kan dessutom bära upp till 180 kilo över långa sträckor och är därmed robotarnas motsvarigh­et till packåsnan.

Robotdjure­n börjar verkligen visa sin potential. Allt från pyttesmå RoboBees som kan pollinera grödor eller övervaka trafiken, till den apliknande androiden som kan hjälpa till att utforska Mars. Användning­sområdena är oändliga.

 ??  ??
 ??  ?? BigDog från Boston Dynamics är byggd för att kunna bära soldatutru­stning i krävande terräng.
BigDog från Boston Dynamics är byggd för att kunna bära soldatutru­stning i krävande terräng.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden