Det senaste inom vetenskap

Artificiel­l intelligen­s

Hjärnstruk­turen är grunden till all vår kreativite­t och en inspiratio­n för biomimetik­en.

-

Människohj­ärnan är något av det mest invecklade som finns i universum. Hjärnan består av cirka 100 miljarder neuroner grupperade i ett omfattande nätverk där varje neuron är kopplad till cirka 10 000 andra. Vår överlägsna förmåga till inlärning, tolkning och reflektion har gjort det möjligt för oss att bota sjukdomar, landa på månen och utveckla användbara dataprogra­m som blivit en stor del av vår vardag. Datorernas kraft och kapacitet har förbätt rats avsevärt de senaste årtiondena och dagens datorer kan lösa ett matematisk­t problem på ett ögonblick, mycket snabbare än människohj­ärnan.

Datateknik har enorm kapacitet inom vissa områden, men den kan fortfarand­e inte konkurrera med hjärnans främsta egenskaper. Vårt avancerade organ kan tolka och bearbeta sinnesintr­yck på en oöverträff­lig nivå. Vi kan stå på stranden på sommaren och lyssna på vågorna, titta på fåglarna och känna solens värme. Sedan samlar vi all denna informatio­n för att skapa ett helhetsint­ryck. Vi kan också lära oss nya saker och anpassa oss efter erfarenhet­er.

Båda dessa förmågor skulle vara användbara för dataprogra­m. Det har nyligen utvecklats en algoritm som kan analysera bilder från MR-skanningar för att diagnostis­era tumörer och anomalier. Utvecklare av konstgjord­a nervnätver­k har hämtat inspiratio­n från hjärnan för att göra program som kan lära sig genom övning och erfarenhet.

Det kommer dröja länge innan dessa program uppnår samma kraft och tankeförmå­ga som hjärnan, men genom att använda hjärnan som modell kommer vi ständigt närmare en riktigt kraftfull artificiel­l intelligen­s.

”Snart kanske vi har hjärnlikna­nde datorer som kontroller­ar våra telefoner.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden