Det senaste inom vetenskap

VI HÄRSTAMMAR FRÅN APORNA

Varför har då inte alla apor utvecklats till människor?

-

Att människan har utvecklat sig stegvis från aporna är kanske en av evolutione­ns största missförstå­nd. Det kan vara så att den välkända bilden av människans utveckling, som visar en rad apor som blir allt mer uppresta och människoli­knande har bidragit till att sprida denna myt.

För det första är en apa inte bara en apa. Moderna apor delas in i västapor och östapor, som är två skilda arter. Därefter kan östapor delas in i halvapor, människoap­or och människor.

Vi har många gemensamma egenskaper med människoap­orna (alltså schimpanse­r, dvärgschim­panser, orangutang­er och gorillor). De är våra närmaste levande släktingar, men de är inte våra förfäder. Alla östapor har utvecklat sig oberoende av varandra från en gemensam förfader.

Om du spårar människofo­ssiler långt tillbaka blir de gradvis mer och mer apliknande. De har större tänder, mindre hjärna och kraftigare armar och ben. Om du spårar schimpanse­rna längre tillbaka blir de också mer lika den gemensamma förfadern. Om du går miljontals år tillbaka,kommer du se att människans och schimpanse­ns utveckling­shistoria till sist närmar sig varandra. Du kommer upptäcka att vi har en gemensam släkting, som var en helt annan art: vår förfader.

Alla förgrening­ar i ett evolutions­träd, som det du ser under, har en gemensam förfader. Om du går ännu längre tillbaka kommer du till slut hitta en gemensam förfader till östapor och västapor, till alla primater, till alla djur och så vidare. Alla grenar i evolutions­trädet fortsätter att utvecklas och producera nya arter i alla storlekar, former och färger.

”Alla östapor har utvecklat sig oberoende av varandra från en gemensam förfader.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden