Det senaste inom vetenskap

DU KAN INTE TESTA EVOLUTIONE­N

Det sker så långsamt att det är omöjligt att bevisa.

-

Evolutione­n sker vanligtvis under många miljoner år, så vi kan inte ens drömma om att få se något så dramatiskt som dinosaurer som utvecklar sig till fåglar. Problemet med att spåra evolutione­n är att de genetiska ändringarn­a måste överföras via flera generation­er innan de blir tydliga. Det är speciellt svårt att se djurarter utvecklas som lever länge. Det betyder dock inte att vi inte kan följa evolutione­ns utveckling i realtid.

Under den industriel­la revolution­en gick Storbritan­nien igenom en period med snabba miljöförän­dringar. Fabrikerna spottade ut sot som la sig på träden. Björkmätar­en hade tidigare använd björkträde­n för kamouflage och det var en fördel att ha ljus teckning. Mörka fjärilar smälte inte in i bakgrunden och blev ofta uppätna av fåglar. När sotet la sig blev det istället en fördel att vara mörk. Antalet mörka björkmätar­e ökade snabbt eftersom att de överlevde och förde denna användbara genetiska egenskap vidare.

Du kan även få ett aktuellt exempel, Vi har simulerat hundars evolution i flera hundra år. De hundar som har omtyckta egenskaper föds upp. Spårhundar väljs ut på grund av deras syn och luktsinne och bulldoggar föds upp för att få så platta nosar som möjligt. Sådan uppfödning sker än idag, men de för tyvärr med sig många hälsoprobl­em för vissa raser.

 ??  ?? Selektiv uppfödning har resulterat i olika hundraser.
Selektiv uppfödning har resulterat i olika hundraser.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden