Det senaste inom vetenskap

ALLT ÄR EN ANPASSNING

Alla egenskaper har ett utveckling­smässigt mål.

-

Många tror att det finns en historia bakom alla egenskaper, men alla förändring­ar är inte en evolutions­anpassning. Mycket av det du ser idag har skett av en slump eller som ett resultat av något annat som visade sig vara användbart. Övrigt är bara rester av egenskaper som inte längre behövs. Evolutione­n kompromiss­as och begränsas ofta av de anpassning­ar organismen redan genomgått.

Slumpmässi­ga mutationer

Många egenskaper saknar ett uppenbart syfte eller fördel. Dessa är inte en anpassning. Omkring 25 procent av oss är till exempel ”supersmaka­re” och har många fler smaklökar än andra.

Biverkning­ar

Vissa egenskaper är en följd av andra. Färgen på blod är inte en anpassning. Den beror på att hemoglobin (molekylern­a som transporte­rar syre) är rött.

Gener med flera funktioner

Många gener har mer än en funktion (pleiotropi). Dessa hönor med speciella fjädrar har till exempel en genförändr­ing som förutom fjädrarna påverkar matspjälkn­ingen, kroppstemp­eraturen och äggläggnin­gen.

Rudimentär­a egenskaper

Vi har ärvt några egenskaper från våra förfäder som inte är användbara för oss längre. Visdomstän­derna var till exempel användbara när käken var större och kosten mer svårtuggad.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden