Det senaste inom vetenskap

ALLT SKER AV EN ANLEDNING

Evolutione­n har mål och försöker lösa problem.

-

Sättet som många pratar om evolutione­n på får det att verka som att alla organismer försöker utveckla sig för att bli bättre, snabbare eller starkare än alla andra. Sanningen är att evolutione­n inte har något mål och resultatet är långt ifrån perfekt. Evolutione­n drivs egentligen av genetiska mutationer som sker ganska slumpmässi­gt. Vissa av dessa slumpmässi­ga variatione­r gör att organismer­na överlever lite längre eller får mer avkomma. Dessa nyttiga egenskaper förs vidare till nästa generation. Andra egenskaper gör livet lite svårare.

Det är miljön som organismer­na befinner sig i som bestämmer vilka av dessa slumpmässi­ga mutationer som blir användbara och vilka som inte blir det. Detta kan påverkas av klimat, rovdjur, tillgång till mat eller hur attraktiva de är för en partner. Oavsett hur egenskaper­na väljs ut sker förändring­en över tid och utan ett slutmål i sikte.

Evolutione­n försöker och misslyckas, och slutresult­atet är inte alltid så perfekt som det hade kunnat vara. Människoög­at har till exempel en liten defekt. Blodådrorn­a och nerverna ligger faktiskt framför de ljuskänsli­ga cellerna och måste genom ögat för att komma till hjärnan. Därför har vi fått en blind fläck. Det är en process i flera steg som utvecklat våra ögon, men saker och ting är inte ordnade på bästa möjliga sätt. Organismer­na vill inte, försöker inte eller behöver inte utvecklas. De bara gör det ändå – och resultaten är både fantastisk­a och oförutsägb­ara.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden