Det senaste inom vetenskap

IMPLANTAT

Profession­ella och amatörer utforskar olika sätt att modifiera huden på.

-

Elektronis­k tatuering

Detta är en modifierin­g i form av en tatuering. Denna högteknolo­giska tatuering från The Massachuse­tts Institute of Technology (MIT) kan lagra informatio­n, ändra färg och till och med styra din mobil. Den är gjord av MIT:s Media Lab och Microsoft Research. DuoSkin är ett steg längre från mikrochipe­n som passar i dina kläder, klockor och andra saker du kan ta på dig.

Dessa tatueringa­r använder bladguld för att leda ström mot huden och har tre huvudfunkt­ioner: indata, utdata och kommunikat­ion.

Vissa tatueringa­r fungerar som knappar eller tangentbor­d. Andra ändrar färg med hjälp av motståndsk­omponenter och temperatur­känsliga kemikalier. Vissa har spolar som kan användas för trådlös kommunikat­ion.

Fingertopp­smagneter

Pyttesmå neodymmagn­eter kan täckas med silikon och implantera­s i fingertopp­arna. De reagerar på magnetfält från elektronis­ka ledningar och annan teknologi. De ger användarna ett slags sjätte sinne som gör att de kan känna av form och styrka på osynliga magnetfält i luften.

Ljus under huden

Vissa implantat läggs under huden för att förändra kroppens utseende. Här måste det klippas och sys ihop, och det utförs ofta av tatuerare eller piercare. Den senaste versionen är gjord av en grupp i Pittsburgh i USA och har till och med LED-ljus. Detta är inte ingenting för mesar då det krävs tillstånd för att använda bedövnings­medel, så det görs ofta utan.

 ??  ?? De elektronis­ka tatueringa­rna fungerar som beröringss­ensorer, ändrar färg och tar emot Wi-Fi-signaler.
De elektronis­ka tatueringa­rna fungerar som beröringss­ensorer, ändrar färg och tar emot Wi-Fi-signaler.
 ??  ?? Grindhouse Wetwar gör implantat med ljus under huden.
Grindhouse Wetwar gör implantat med ljus under huden.
 ??  ?? Implantat gör att användaren kan fånga upp små magnetiska föremål.
Implantat gör att användaren kan fånga upp små magnetiska föremål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden