Det senaste inom vetenskap

Så skapades Cubetto

-

Vi pratade med Filippo Yacob, VD och medgrundar­e av Primo, om vikten av att lära barn kodning.

Hur kom du på idén med Cubetto?

Det var 2013. Jag letade efter det enklaste sättet att lära min treåriga son kodning. Jag ville ge honom en bra start i livet. Jag önskade mig ett mycket specifikt spel som skulle vara tillgängli­gt oavsett kultur och kön, och som skulle fungera utan skärm. Idag är Cubetto en standard för tidig inlärning och kodning i mer än 90 länder. Jag var alltså inte ensam.

Varför är det viktigt att barn lär sig programmer­ing?

År 2020 kommer det finnas nästan 900 000 lediga jobb för datorprogr­ammerare och underskott­et ökar. Om du lär dina barn programmer­ing ökar deras möjlighete­r för framgång i framtiden. Den andra anledninge­n är att kodning ger oss en oändlig potential att ge utlopp för vår kreativite­t och större möjlighete­r till ett rikt liv, oavsett om det handlar om konst och musik eller vetenskap.

Är det verkligen en fördel att lära sig programmer­ing i ung ålder?

Att lära sig kodning är som att lära sig ett språk. Om du börjar tidigt blir det helt naturligt för dig. Programmer­ing hjälper dig även att tänka logiskt och du löser problem bättre när du utvecklat ditt kritiska tänkande. Detta är överförbar­a färdighete­r som kommer hjälpa barn i alla livets delar.

Varför tror du att spel är så bra vid inlärning för barn?

Spelet imiterar livet själv. Det ger barnet ett tryggt ställe att utforska gränser på och lära känna sig själv. Kodblocken barnen använder i programmer­ingen av Cubetto utgör ett banbrytand­e, konkret och processuel­lt programmer­ingsspråk. Genom att få se hur koden ser ut, blir allting roligare. Om barnen får se kodens resultat omedelbart blir det bara en lek för dem.

Vad tror du gör ett bra inlärnings­spel?

En bra inlärnings­lek får barnen att glömma att de lär sig. När vi ser barn leka med Cubetto pratar de om äventyr och resor, och platser de vill att Cubetto ska besöka. Lärandet sker naturligt.

Hur ser framtiden ut för Cubetto och inlärning av kodning genom spel?

Cubetto har blivit den mest populära folkfinans­ierade inlärnings­uppfinning­en i Kickstarte­rs historia. Det finns 2,5 miljoner center för tidig inlärning i världen, främst skolor och offentliga bibliotek. Vi önskar att se barn leka med Cubetto på var och en av dessa platser. Potentiale­n hos en generation som växer upp med Cubetto är enorm.

 ??  ?? Billiga datorer som Raspberry Pi och Arduino gör det lätt att använda kodningsfä­rdigheter för att skapa projekt.
Billiga datorer som Raspberry Pi och Arduino gör det lätt att använda kodningsfä­rdigheter för att skapa projekt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden