Det senaste inom vetenskap

ALLT DU KAN GÖRA KAN MASKINER GÖRA BÄTTRE

Riskerar ditt jobb att tas över av en maskin eller robot med artificiel­l intelligen­s?

-

Terapeut/rådgivare

Om du kämpar med att uttrycka dina innersta känslor till en maskin är du absolut inte ensam. Med tanke på detta kommer yrken som kräver empati, till exempel rådgivning, vård och omsorg, vara trygga från artificiel­l intelligen­s i en överskådli­g framtid.

Dataprogra­m

Det kan verka kontraintu­itivt att låta ett dataprogra­m koda andra dataprogra­m, men detta kan bli verklighet. Alla program är trots allt inte menade att vara intelligen­ta, så Al som kan hitta och korrigera fel i en enkel kod kan visa sig vara otroligt användbar.

Fabriksarb­etare

Genom att kombinera en mångsidig robotarm eller humanoidro­bot med artificiel­l intelligen­s kan företag hyra in maskiner för att utföra en rad olika uppgifter. När det däremot gäller hantering av specialutr­ustning kan nog arbetarna känna sig trygga ett tag till.

Konstnär

Ett fält som en logikbunde­n maskin inte kan utmärka sig inom är subjektiv kreativite­t. Inte ens människor kan komma överens om vad som är bra konst eller varför den tilltalar olika individer, så att lära en maskin att bemästra konstens domän blir inte en enkelt uppgift.

Ingenjör och forskare

Även om neurala nätverk och maskininlä­rningsprog­ram redan har visat sig vara otroligt användbara verktyg för ingenjörer och forskare kommer de inte kunna ersätta riktiga människor i vår nära framtid. Dessa fält kräver fortfarand­e en viss nivå av kreativite­t och abstrakt tankeförmå­ga, något maskinerna ännu inte klarar av.

Flygledare

Att hantera flygtrafik tryggt och effektivt är en viktig uppgift och ett samarbete mellan Al och GPS-system testas för detta. Kanske är det slutet för dagens flygledare och radarsyste­m.

Översättar­e

Även om det inte finns tillräckli­gt bra programvar­a för röstigenkä­nning, kan ett nyligen utvecklat neuralt nätverk översätta språk i form av ljud direkt till skriftsprå­k. Inom några få år kan översättar­e hamna på andra plats, bakom den konstgjord­a intelligen­sen.

Kärnkraftv­erksoperat­ör

Att överlåta kärnkraftv­erken i händerna på maskiner kan verka skrämmande, men helautomat­iserade reaktorer kommer att ha många fördelar. AI kan övervaka kärnkraftv­erket grundligt och all mänsklig personal kan hållas undan från potentiell­t skadlig strålning.

Kontormeda­rbetare

Administra­tiva uppgifter blir snabbt något datorer löser dagligen. Nu när förbättrin­garna inom Al sker snabbare än någonsin tidigare kan alla kontorsjob­b utföras bättre av en maskin. Denna övergång kommer ske inom många sektorer de kommande åren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden