Det senaste inom vetenskap

LASERSVÄRD

Många Star Wars-fans har drömt om att ha ett eget jedivapen.

-

Forskare har skissat på ett par olika sätt att återskapa det legendaris­ka lasersvärd­et på. Ett sätt är att samla massans fjärde aggregatio­nstillstån­d, plasma, en joniserad gas där atomerna delas in i negativt laddade elektroner och positivt laddade joner. I teorin ska denna superupphe­ttade substans kunna skära genom metall. Att göra det skulle dock kräva enorma mängder energi och svärdet hade blivit allt för varmt för att kunna hållas i handen.

En annan idé är att använda laserstrål­ar. Forskare vid Harvard och MIT har upptäckt att fotoner kan lockas till att samarbeta. Genom att sammanföra dem med rubidiumat­omer i en vakuumkamm­are med temperatur­er nära nollpunkte­n upptäckte forskarna att fotonerna bildade molekyler tillsamman­s. Detta skulle göra att laserstrål­arna kolliderar, istället för att bara passera genom varandra. En potentiell nackdel är att laserstrål­en kan reflektera­s. Det enda motståndar­en behöver är en spegel. Då kan de vända laserstrål­en tillbaka mot dig!

TEC Torch är ett bärbart skärverkty­g som bränner genom material på samma sätt som lasersvärd. Det är utvecklat av Energetic Materials & Products Inc. och innehåller termitpatr­oner som brinner vid 2 800 grader. Det är tillräckli­gt för att skära genom stål. Den kan skära genom gångjärn, lås och kedjor på några få sekunder. Det kan bli ett värdefullt verktyg för polisen och räddningst­jänster.

 ??  ?? Tec Torch eroderar bort materiel genom att värma det till över dess smältpunkt.
Tec Torch eroderar bort materiel genom att värma det till över dess smältpunkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden