Det senaste inom vetenskap

”DAGENS KLIMATFÖRÄ­NDRINGAR ÄR HELT NATURLIGA”

-

Jorden har varit varmare förr. Mycket varmare, faktiskt. Geologiska mätningar visar hur jordens tillstånd var i ett avlägset förflutet. Under perioden eocen för 54–48 miljoner år sedan var temperatur­en upp till 14 grader högre än idag. Det var så varmt att isen på båda polerna smälte helt.

Vår bana runt solen är ojämn och när vi driver närmare eller längre bort från stjärnan påverkas klimatet på jorden. Detta har kopplats till istidernas utbrott. Under vissa perioder lyser solen starkare och skickar ut mer energi. Vulkanutbr­ott kan fylla atmosfären med koldioxid (som leder till uppvärmnin­g) eller ljusblocke­rande partiklar (som kyler ned). Dessa faktorer har förändrat temperatur­en på jorden och kommer fortsätta att göra det i framtiden, men det är dessvärre in det som sker nu. De senaste årtiondena har temperatur­en stigit snabbt. Avancerade modeller för globala temperatur­er där människans bidrag ignoreras kan återskapa mönstren som observerat­s fram till 1950-talet. Efter detta kan de dock inte förklara vad som sker. Om människans räknas in stämmer plötsligt modellerna.

 ??  ?? Mänsklig aktivitet förstärker den naturliga uppvärmnin­gen av jorden. Atmosfären översvämma­s av koldioxid och metan, och atmosfären blir som en tjock matta.
Mänsklig aktivitet förstärker den naturliga uppvärmnin­gen av jorden. Atmosfären översvämma­s av koldioxid och metan, och atmosfären blir som en tjock matta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden