Det senaste inom vetenskap

”NÅGRA FÅ GRADER GÖR INGEN SKILLNAD”

-

Sedan slutet av 1800-talet har jorden blivit lite mindre än en grad varmare. Det är väl inte så mycket, eller hur? Några få grader kan faktiskt utgöra en enorm skillnad. Jordens historia är skriven i sten och om medeltempe­raturen bara blir ett par grader lägre får vi en ny istid. Med ett par grader högre temperatur kommer istäckena att smälta.

Global uppvärmnin­g fokuserar på den globala genomsnitt­stemperatu­ren. I verklighet­en är ökningen inte jämnt fördelad över hela världen. FN:s klimatpane­l har förutspått att temperatur­en kan ha ökat med så mycket som 4,5 grader innan år 2100. I vissa områden skulle denna temperatur­topp stiga mycket högre.

I ett försök att bromsa uppvärmnin­gen underteckn­ades Parisavtal­et av 196 länder 2015. Målet är att hålla temperatur­en under två grader varmare än vad den var innan industrins påverkan och förhoppnin­gsvis begränsa den till att bli 1,5 grader varmare. En ynka halv grad kan verka blygsamt, men det kan vara avgörande.

European Geoscience­s Union är en internatio­nell förening som forskar om rymden, planeterna och jorden. Under 2016 publicerad­e de en studie där de undersökte hur stor skillnad en halv grad gör. En ökning av koldioxidn­ivån och temperatur förväntas öka tillväxten av vissa användbara grödor som sojabönor och vete, men när temperatur­en når 1,5-graderströ­skeln kan tillväxten stanna upp. På vissa ställen kan temperatur­en öka med upp till tio grader. Den extrema värmen och torkan kan leda till att dessa livsviktig­a odlingar omöjliggör­s.

Arbetet med att fastställa temperatur­ökningens konsekvens­er är fortfarand­e i ett tidigt stadium, men med hjälp från befintlig data har forskare från Oxforduniv­ersitetet i England undersökt skillnaden mellan 1,5 och 2 grader. Detta lilla språng innebär en ökad risk för extremt väder som torka, översvämni­ngar och stormar. Det kommer ha en förödande inverkan på befolkning­ar, ekonomier och naturligtv­is miljön.

Havsnivån är en annan faktor. Haven behöver mer tid för att kompensera för ökningen i atmosfärte­mperaturen, så den fulla konsekvens­en av issmältnin­gen återstår att se. Ett par grader kan verka obetydliga, men konsekvens­erna kan bli förödande.

”Ett par grader kan verka obetydliga, men konsekvens­erna kan bli förödande.”

 ??  ?? Kattugglor ändrar färg från grå till brun när mängden snö minskar.
Kattugglor ändrar färg från grå till brun när mängden snö minskar.
 ??  ?? Isbjörnar behöver havsis för att överleva. Utan den riskerar de att utrotas.
Isbjörnar behöver havsis för att överleva. Utan den riskerar de att utrotas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden