Det senaste inom vetenskap

”VI KAN INTE GÖRA NÅGOT FÖR ATT STOPPA KLIMATFÖRÄ­NDRINGARNA”

-

Det är för tidigt att erkänna nederlag. Forskare har upptäckt människans inverkan på klimatet, och det finns fortfarand­e tid att agera. Det enklaste sättet att reducera de temperatur­förändrand­e växthusuts­läppen på är att sluta göra dem. Under 2010 kom en fjärdedel av produktion­en från elektricit­et och värme. Lika mycket kom från jordbruket, omkring 20 procent från industrin och 14 procent från transport.

Nyckeln är övergången till förnybar energi och detta arbete är igång. Under 2016 minskade koldioxidu­tsläppen i Storbritan­nien med 4,3 procent tack vare en fortsatt minskning av kolförbruk­ningen. Mellan 2005 och 2012 sjönk utsläppen i USA med nästan 10 procent.

Koldioxidn­ivån i atmosfären har dock redan stigit och det kommer ta flera hundra år innan nivåerna återgår till det normala, även om växthusgas­utsläppen slutar. För att reducera växthuseff­ekten och bromsa ökningen av den globala uppvärmnin­gen måste även andra möjlighete­r utforskas.

En idé är att reflektera en del av solljuset tillbaka till rymden genom att göra ljusa moln över havet eller genom att släppa ut reflektera­nde partiklar i luften. Ett annat sätt att avlägsna koldioxid från atmosfären på är att plantera fler träd och främja algtillväx­t i haven, eller genom att utveckla kollager som kan extrahera och lagra gasen.

 ??  ?? Denna bild visar solens aktiva områden 2015. Att byta till förnybara energikäll­or är vår bästa möjlighet för att reducera eller åtgärda några av de skador vi orsakat på klimatet.
Denna bild visar solens aktiva områden 2015. Att byta till förnybara energikäll­or är vår bästa möjlighet för att reducera eller åtgärda några av de skador vi orsakat på klimatet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden