Det senaste inom vetenskap

Runda 1: Fysiska egenskaper

-

Katter är atleter i husdjurens värld. De är lätta, smidiga och har en otrolig förmåga att landa på alla fyra. De har dessutom imponerand­e nattsyn, skarp hörsel och två olika slags luktsinnen. Om en katt visar sina tänder kan det hända att den använder Jacobsons organ. Det används för att analysera lukter. När det gäller sinnena verkar det som att katterna ligger i ledningen, tills vi börjar prata om hundarnas luktsinne. De ”ser världen genom nosen” och kan identifier­a dofter som är så svaga att det skulle motsvara en tesked socker i en miljon liter vatten! En studie visar att hundarna väljer vilken näsborre den vill använda för att identifier­a en lukt beroende på hur lukten får dem att känna sig. Det är en jämn match mellan hundar och katter när det gäller fysisk styrka, men katterna har en tass försprång. Det finns raser för olika uppgifter och hundar är extremt uthålliga. Katter kan springa snabbt och har en topphastig­het på otroliga 48 km/h, men hundar kan springa fort över långa sträckor. Katter kan hoppa högt, men hundar kan hoppa långt – om och om igen. En greyhound kan nå en topphastig­het på 68 km/h och en husky kan överleva i extrem kyla. Collien är supersmidi­g och en newfoundla­nd kan hoppa ned i havet från en helikopter för att rädda en människa.

 ??  ?? När hunden andas in går en del av luften ned i lungorna och används för att kartlägga omgivninge­n. Kattens tunga har små, bakåtvända papiller som hjälper den att rispa upp kött och tvätta sin päls.
När hunden andas in går en del av luften ned i lungorna och används för att kartlägga omgivninge­n. Kattens tunga har små, bakåtvända papiller som hjälper den att rispa upp kött och tvätta sin päls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden