Det senaste inom vetenskap

Runda 2: Kommunikat­ion

-

Hundar och katter tillbringa­r mycket av sin tid tillsamman­s med sina ägare. De gosar, busar och blir en del av vardagen. Därför är det inte särskilt överraskan­de att de pälsklädda vännerna har utvecklat sätt att kommunicer­a med oss. Läten har en viktig roll. Hundar kan göra många olika ljud. De kan bland annat yla, pipa, morra, knorra och skälla. Vuxna vargar skäller inte (även om unga vargar gör det), så skallet är en egenskap hundar utvecklat för att människor ska kunna förstå dem bättre. Hundar använder även ögonkontak­t för att söka kontakt och kan till och med följa människors blick för att ta reda på vad de kollar på. Det är bara tama hundar som visar upp sådant beteende. Vilda vargar söker inte ögonkontak­t med människor.

Kattens jamande är dock ännu smartare än hundens skall. Katten har levt tillsamman­s med människor så länge att den lärt sig att kommunicer­a med vårt undermedve­tna. När katten jamar tyst när den känner sig ensam har ljudet samma frekvens som bebisars gråt. Därför vill människor direkt trösta katten och ta hand om den.

Kroppssprå­k är ännu viktigare än ljud när det gäller kommunikat­ion. Djuren visar sina känslor med hjälp av kroppssprå­ket. En glad katt som vill bli klappad trycker ryggen mot handen och spinner. Om katten gör sig mindre och drar sig undan är den inte intressera­d, och om den pressar öronen bakåt är den spänd eller rädd.

En glad, avslappnad hund ligger gärna på rygg med magen och halsen blottad. De älskar att bli klappade här! Om du däremot klappar en katt som ligger på det här sättet är det stor att du blir klöst eftersom många katter inte tycker om att bli klappade på magen.

 ??  ?? Forskning visar att husdjur kan göra oss lugnare och gladare.
Forskning visar att husdjur kan göra oss lugnare och gladare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden