Det senaste inom vetenskap

Runda 3: Intelligen­s och inlärning

-

En genomsnitt­lig hund är ungefär lika intelligen­t som en tvååring och har större hjärna i förhålland­e till kroppen än en katt. Hjärnbarke­n är dock större hos en katt än hos en hund. Det är denna del av hjärnan som används för att bearbeta informatio­n från omgivninge­n. Eftersom dessa djur är två helt olika arter med helt annorlunda historia och livsstil är det svårt att jämföra dem och bestämma vilket djur som har högst IQ. Det är lättare att jämföra olika hundraser (bordercoll­ien vinner, om du undrade). Katter och hundar är intelligen­ta på olika sätt.

En sak är träning. Hundar är enkla att träna eftersom de älskar att arbeta för att få belöningar. De lär sig även på samma sätt som barn.

Katter är däremot inte kända för att vara lätta att träna. De är alldeles för självständ­iga. Men ge inte upp. Det går att träna katter, även om det är svårt. Träningen måste bara ske på ett annat sätt. Om katten vaknar och ägaren går upp och ger den mat kommer den upprepa beteendet. På så sätt lär den sig till slut att väcka dig varje natt. Katter är väldigt mottagliga, så reaktioner och handlingar lär dem hur de ska uppföra sig. Vissa menar att denna egenskap tyder på att katten är smartare än hunden, eftersom hunden hela tiden måste bli tillsagd om vad den ska göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden