Det senaste inom vetenskap

THE WAVE

För länge sedan var Arizonas färgglada, vågiga berg en lekplats för dinosaurer.

-

Denna spektakulä­ra vågliknand­e formation började ta form för 190 miljoner år sedan, när dinosaurer­na fortfarand­e levde på jorden. Idag går det fortfarand­e att se deras fotspår i berget. Från början var det vågiga berget sanddyner som komprimera­des med tiden och stelnade till sandsten. Den släta, kuperade formen är ett resultat av en mycket långsam erosion, som ursprungli­gen orsakades av vattenströ­mmar som efterlämna­de sig en rad mineraler. Dessa trängde in i berget och bildade de färgglada ränderna som sträcker sig över berget. När vattnet torkade in tog vinderosio­nen över, något som formar berget än idag.

 ??  ?? Devils Tower bildades under marken, innan det mjuka lagret av sten över eroderades bort. För att skydda den mjuka stenen i The Wave är endast 20 besökare om dagen tillåtna. I Mono Lake i Kalifornie­n finns några av de mest imponerand­e kalktuffpe­larna.
Devils Tower bildades under marken, innan det mjuka lagret av sten över eroderades bort. För att skydda den mjuka stenen i The Wave är endast 20 besökare om dagen tillåtna. I Mono Lake i Kalifornie­n finns några av de mest imponerand­e kalktuffpe­larna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden