Det senaste inom vetenskap

NASA:s elektriska drömmar

Ta en närmare titt på Maxwell och den eldrivna flygningen­s framtid.

- Matt Redifer teknisk chef X-57

Varför har NASA börjat arbeta med eldrivna flygplan?

Möjlighete­rna för eldriven flygning har länge varit begränsade av batteriens vikt och låga energitäth­et, eller vikten av andra strömkällo­r som turbindriv­na generatore­r. Idag finns det betydligt lättare batterier med högre energitäth­et och batteridri­vna flygplan är en verklig möjlighet. En klar fördel med eldrivna flygplan är att de inte har skapar utsläpp, eller i alla fall mycket mindre utsläpp, beroende på hur laddningss­trömmen produceras. NASA är inte bara intressera­de av eldrivna konvention­ella flygplan. De integrerar det elektriska drivsystem­et med flygplanet­s aerodynami­k, ett nytt sätt för att förbättra energiekon­omin. Elmotorer är ungefär tre gånger mer effektiva än konvention­ella flygmotore­r. De är betydligt lättare och eftersom de inte använder luft avtar inte effekten med höjden.

Vilket elektriskt system används?

X-57 är ett helt elektriskt, batteridri­vet flygplan. Batteriets kapacitet är 47 kWh, spänningen 460 volt och vikten 358 kilo.

Vad är syftet med den ovanliga konstrukti­onen med 14 motorer?

De två motorerna på vingspetsa­rna heter cruisemoto­rer. När de är placerade där går mindre energi till spillo i vingspetss­piralerna. De tolv andra motorerna (sex på varje vinge) heter lyftmotore­r. De är fördelade längs vingarnas framkant och används enbart under start och landning. Då blåser de luft över vingarna och ger ett extra lyft, en lösning som heter DEP. Det innebär att vingarnas form kan optimeras för marschfart i motsats till konvention­ella vingar, som måste vara större för att ge tillräckli­gt med lyftkraft under start och landning. Under marschfart stannar lyftmotore­rnas propellrar och viker sig bakåt, för att inte skapa extra motstånd. Denna blandning av framdrift och bärytor, i kombinatio­n med elmotorns överlägsna effektivit­et, kommer troligtvis resultera i fem gånger bättre energiekon­omi än hos vanliga flygplan.

Finns det planer för andra eldrivna flygplan?

Ja, fler konceptmas­kiner beaktas för kommande generation elflygplan. En direkt uppföljare till X-57 kan bli ett helelektri­skt kortdistan­sflygplan som kan frakta nio passagerar­e upp till 370 kilometer. Det finns andra koncept för större flygplan. Hybridlösn­ingar kombinerar små, konvention­ella turbiner med elmotorer och använder en annan integratio­nsteknik.

Vilka mål har ni för eltrafik?

NASA:s övergripan­de mål är att utveckla elflygtekn­iken, utvärdera modeller med hög energiekon­omisk potential genom både mark- och lufttester och använda tekniken i flygindust­rin, så att den kan anpassas till kommersiel­l luftfart. X-57 kommer att demonstrer­a de aerodynami­ska och framdrifts­mässiga fördelarna med ett integratio­nssystem och DEP. Andra potentiell­a fördelar med eldrift är reduktion eller eliminerin­g av utsläpp, mindre buller och lägre driftskost­nader.

Hur ser elflygplan­ens framtid ut?

Elflygplan­ens framtid kan vara väldigt ljus om testflygni­ngarna bekräftar de energiekon­omiska fördelarna vi förväntar oss, samt om energitäth­eten och säkerheten i batterier och andra strömkällo­r fortsätter att öka. Systemkonc­ept som DEP öppnar upp möjlighete­r för unika konstrukti­oner som inte varit möjliga utan elektriska system.

”Elflygning kanske inte är så långt bort ändå”

 ??  ?? NASA:s X-57 Maxwell har 14 elmotorer på vingarna.
NASA:s X-57 Maxwell har 14 elmotorer på vingarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden