Det senaste inom vetenskap

Sea Hunter

Den amerikansk­a marinens nya drönarskep­p är en ubåtsjägar­e som inte behöver någon besättning.

-

Ubåtar är ett av de största hoten mot världens flottor. De är dolda i djupen och kan orsaka katastrofa­la skador. För att bekämpa problemet har den amerikansk­a försvarsle­verantören Leidos byggt ett fartyg som ska spåra de lurigate ubåtarna. Fartyget är utvecklat åt DARPA, USA:s försvarsby­rå för avancerade forsknings­projekt och ska levereras till den amerikansk­a flottan i framtiden.

ACTUV-fartygens roll är att spåra ubåtar, utan besättning ombord. Målet är att bygga en flotta av dem och den första i serien är Sea Hunter. Sea Hunter är ett 140-ton tungt fartyg som enbart begränsas av sin bränslekap­acitet. Fartyget styrs av datorer med hjälp av radarnavig­ation, som upptäcker föremål i närheten genom att skicka radiosigna­ler mot dem och mäta ekot. Det övervakas dock alltid av människor från land och de kan ta över kontrollen om det behövs.

För närvarande kan Sea Hunter bara spåra ubåtar eftersom obemannade fartyg inte är tillåtna att bära vapen. Skeppet är dock konstruera­t för mångsidigh­et. Rollen kan i framtiden utökas för att även upptäcka undervatte­nsminor. För närvarande pågår en tvåårig testperiod i San Diego, innan Sea Hunter släpps ut på öppet hav på egen hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden