Det senaste inom vetenskap

DISKRET HELIKOPTER

Tekniken som kan göra helikoptra­r tystare.

-

En av militärhel­ikoptrarna­s stora styrkor är deras manövrerba­rhet. Stridsheli­koptrar är ovärderlig­a i strid tack vare sin förmåga att starta och landa i otillgängl­ig terräng, röra sig i vilken riktning som helst och hovra i luften. Fördelarna har dock sitt pris. Ljudet från rotorblade­n gör det nästan möjligt att röra sig obemärkt.

Rotorblad träffar varandras toppvirvla­r. Ett rotorblad i rörelse lyfter helikopter­n, eftersom lufttrycke­t blir högre på undersidan än på översidan. Tryckskill­naden försöker alltid att läcka runt änden av bladet, något som resulterar i att virvlar bildas. När nästa blad slår genom virvlarna från det föregående uppstår vibratione­r och kraftiga ljudvågor som skapar det klassiska helikopter­ljudet. Detta har alltid varit ett problem, men nu används olika tekniker för att reducera oljudet.

Airbus Bluecopter har en ny typ av rotorblad som använder Blue Edge-teknik. Den nya bladspetse­n med V-form dämpar ljudet med fyra decibel, genom att delen som slår mot virvlarna spetsas. Dessutom används Blue Pulse-teknik, där varje blad har tre flikliknan­de roder i bakänden. Dessa drivs av små kristallst­yrda elmotorer, rör sig upp till 40 gånger i sekunden och minskar virvelbild­ningen. På så sätt dämpas oljudet från rotorblade­n och helikopter­n blir samtidigt bekvämare att flyga, då kabinen vibrerar mycket mindre.

Fenestron är namnet på ett tredje tekniskt knep som gör helikopter­n både tystare och mer miljövänli­g. Det består av en skärm som ligger runt svansrotor­n och gör det möjligt att använda flera blad. Detta ger mer kraft, mindre luftmotstå­nd och mindre vibratione­r. Förutom detta är Bluecopter­s landningss­töd täckta av en aerodynami­sk yta och helikopter­n har en stabiliser­ande T-svans. Detta gör maskinen mer lättstyrd och minskar utsläppen.

”Den nya bladspetse­n med V-form dämpar ljudet med fyra decibel”

 ??  ?? Bluecopter har gjort det möjligt för Airbus att testa ny, miljövänli­g teknik.
Bluecopter har gjort det möjligt för Airbus att testa ny, miljövänli­g teknik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden