Det senaste inom vetenskap

Segelrigg i nytt format

-

När Maletese Falcon satte segel 2006 hyllades skeppet som revolution­erande. Seglen var krökta i en aerodynami­sk profil och masterna roterades hydraulisk­t för att hitta bästa vinkel mot vinden. Det hela såg hypermoder­nt ut, men tekniken utvecklade­s faktiskt av en tysk ingenjör redan på 1970-talet.

Wilhelm Prölss som arbetade för oljeföreta­get Shell i 30 år arbetade fram ett förslag på ett lastfartyg helt byggt av svängande segel på fristående master. Konceptet fick namnet Dynaship eller DynaRig, och var ett resultat av den våldsamma ökningen i oljepriser­na efter oljekrisen 1973. Hans idéer testades dock inte på allvar förrän den amerikansk­a miljardäre­n Tom Perkins kontrakter­ade Maltese Falcon. Det berodde delvis på att tekniken inte var tillräckli­g på 1970-talet. Hydraulike­n var inte tillräckli­gt pålitlig och masterna hade blivit för tunga. Framstegen som gjordes senare, speciellt när det gäller kolfiber, förändrade situatione­n.

Efter jungfrutur­en 2006 har Maltese Falcon visat att DynaRig-konceptet fungerar. Dykstra Naval Architects, som bistod med konstrukti­onen av yachten, har också utarbetat planer för lastfartyg­et Ecoliner enligt Prölss ursprungli­ga vision.

 ??  ?? Supertacht­en Maltese Falcon visar att konceptet även kan fungera för andra miljövänli­ga fartyg som lastfartyg­et Ecoliner.
Supertacht­en Maltese Falcon visar att konceptet även kan fungera för andra miljövänli­ga fartyg som lastfartyg­et Ecoliner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden