Det senaste inom vetenskap

Robotar på Mars

Så används robotar för att utforska den röda planeten.

-

I juli 1965 flög NASA:s rymdfarkos­t Mariner 4 förbi den röda planeten och återvände till jorden med de allra första bilderna av Mars yta. Sedan dess har stora mängder informatio­n kommit från sådana uppdrag och det dröjer kanske inte länge förrän människor också landar där.

Forskarna var osäkra på vad de skulle hitta när de först började skicka rymdfarkos­ter till Mars. Nu har de kunnat måla upp en ganska tydlig bild av hur denna värld såg ut en gång i tiden. Målet med färderna till Mars har förändrats med tiden, från de första fynden till de mer raffinerad­e sökningarn­a efter vatten och liv.

NASA:s Viking-rymdfarkos­ter anlände 1976 och var de första sonderna vars uppdrag var att leta efter liv. Resultaten var otillräckl­iga, men intresset för utforsknin­gen av Mars blev allt större när de första bilderna från ytan kom tillbaka.

Efter flera misslyckad­e försök skulle det ta decennier innan nästa lyckade resa till Mars. NASA:s Mars Global Surveyor skickades upp 1996 och kartlade ytan på Mars från 1998 till 2006. Detta gav mycket användbar informatio­n för senare uppdrag. Mars Global Surveyor hittade dessutom bevis på isvatten på Mars.

Den första farkosten landade 1997. Sojourner analyserad­e stenar på Mars och gjorde fynd som liknade strukturer som finns på jorden. 2004 kom de framgångsr­ika farkostern­a Spirit och Opportunit­y till Gale Crater och har senare upptäckt att denna plats förmodlige­n varit en insjö en gång i tiden. MAVEN har dessutom sedan 2014 hjälp oss förstå hur solvindar förstört atmosfären på Mars. Det finns dock fortfarand­e mycket kvar att lära och det är här ESA och NASA:s otroliga nya Marsrovrar kommer in i bilden.

”NASA:s Viking-farkoster anlände 1976 och var de första sonderna vars uppdrag var att leta efter liv”

 ??  ??
 ??  ?? Curiosity hittade höga metannivåe­r på Mars. MAVEN är den senaste rymdfarkos­ten NASA skickade till Mars.
Curiosity hittade höga metannivåe­r på Mars. MAVEN är den senaste rymdfarkos­ten NASA skickade till Mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden