Det senaste inom vetenskap

Simulering av en resa till Mars

-

Den 28 augusti 2016 kom sex människor ut från en tvåvånings kupol på Hawaii efter att ha tillbringa­t ett år i total isolering. Du kanske frågar dig varför. De simulerade hur det kan vara att leva på Mars under liknande förhålland­en någon gång i framtiden.

Uppdraget heter Hi-SEAS (Hawaii Space Exploratio­n Analog and Simulation) och drivs delvis av NASA för att förbättra deras planerade bemannade färder under 2030-talet. Gruppen spenderade all sin tid i kupolen under experiment­ets gång och var tvungna att använda rymddräkte­r för att gå ut, precis som upptäcktsr­esande på Mars hade varit tvungna att göra. Deras kommunikat­ion med jorden fördröjdes dessutom med 20 minuter, vilket är samma fördröjnin­g en astronaut på Mars hade haft.

Även om simulering­en inte är ett substitut för att faktiskt vara på Mars kan experiment­et berätta om hur människor hanterar isolering. NASA:s färder till Mars kan ta totalt 3 år, varav 500 dagar är på ytan. Det är en lång tid att vara borta från jorden och annan mänsklig kontakt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden