Det senaste inom vetenskap

Människor på Mars

Detta kommer att hända efter att människor landat.

-

Av alla de olika aspekterna av en resa till Mars är kanske den mest okända aspekten hur livet faktiskt kommer att bli där. Det betyder inte att människor inte tänkt på det, men ingen vet ännu med säkerhet hur människor kommer att klara sig där.

Det som däremot är sannolikt är att det första uppdraget till Mars kommer involvera teleroboti­k. Detta kommer göra det möjligt för människor att gå in i bana runt Mars och styra rymdbilar på ytan. Detta kommer leda till en mycket mer effektiv utforsknin­g av ytan på Mars eftersom fördröjnin­garna i kommunikat­ion försvinner, något som finns när rymdbilarn­a styrs från jorden. Med tiden kommer människan att sätta sin fot på Mars yta. Om Elon Musk har rätt kommer dessa människor vara självförsö­rjande, leva av jorden och använda smart teknik för att göra syre och vatten. De kommer till och med kunna göra planeten jordlik. Det återstå att se om hans plan om att transporte­ra en miljon människor till Mars innan århundrade­ts slut kommer bli verklighet.

NASA:s planer är lite enklare och mer realistisk­a. De liknar Apollo-färderna till månen, med små besättning­ar som utforskar ytan och som vistas på Mars i några veckor till några få år. Sedan återvänder de till jorden. För att göra en livsmiljö på Mars kan man behöva sänka ned en struktur i marken. Detta kommer ge en barriär mot kosmisk strålning och solstrålni­ng, så att besättning­en håller sig frisk.

Det finns vatten i form av is vid polerna och under ytan på Mars, och det är viktigt att kunna utnyttja dessa resurser. Det kan finnas tillräckli­gt mycket vatten under utan för att hålla en liten Mars-koloni levande. Detta vatten kan renas till dricksvatt­en eller brytas ned till beståndsde­lar för att göra bränsle.

Med människor på Mars är det möjligt att utforska ytan som aldrig förr och dagarna där robotarna försiktigt utforskade ytan är förbi. Det kommer vara möjligt att studera och analysera stora delar av Mars och kanske hitta svaret på om liv finns där.

”De kommer till och med kunna göra planeten jordlik.”

 ??  ??
 ??  ?? Detta koncept från Team Gamma använder en halvautono­m robot för att bygga på Mars. Byggnaden kommer ha moduler för både privat och gemensam användning. Om all is på Mars smälte skulle planeten se mer jordliknan­de ut.
Detta koncept från Team Gamma använder en halvautono­m robot för att bygga på Mars. Byggnaden kommer ha moduler för både privat och gemensam användning. Om all is på Mars smälte skulle planeten se mer jordliknan­de ut.
 ??  ?? Denna design från Team LavaHive använder 3D-utskrifter för att göra en modulär Marsbas.
Denna design från Team LavaHive använder 3D-utskrifter för att göra en modulär Marsbas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden