Det senaste inom vetenskap

HIT KAN VI RESA

Solsysteme­t och andra stjärnsyst­em är fulla av planeter och månar. Dessa kan vara de bästa alternativ­en.

-

Vid värdering av möjliga alternativ för ett nytt hem som är inom räckvidd, är det lätt att tro att möjlighete­rna blir begränsade. Med rätt teknik finns det faktiskt en del att välja bland, även i detta solsystem. Det går att kolonisera andra planeter, en måne eller själva rymden.

Just nu verkar Mars vara det bästa valet. Planeten är jordens närmaste granne och kan möjligen fungera för en sluten befolkning, något som gör den röda planeten tilltaland­e. Fantasin behöver dock inte begränsas bara till Mars. Varje kväll stiger andra möjlighete­r upp från horisonten.

Människan kan redan ta sig till månen och dess närhet till jorden gör den till en bra kandidat. Material, förnödenhe­ter och kolonister kan enkelt transporte­ras dit. Tack vare det relativt korta avståndet kommer dessutom kommunikat­ionen med jorden gå snabbt.

Månen har dock nästan inget vatten, i jämförelse med Mars. Samma sak kan däremot inte sägas om flera av Saturnus månar. Vissa av månarna har till och med flytande vatten som sprutas ut från hav belägna under ytan. Detta kan innebära en möjlighet för att pumpa upp vatten, som är en livsviktig ingrediens för att vi ska överleva.

Terraformn­ing är det ultimata målet när människan bosatt sig på en ny planet eller måne. Det innebär att generera gaser som kan bilda en atmosfär som liknar jordens, så att liv kan blomstra på ytan. Detta kommer inte bli en enkel uppgift och det kanske visar sig att resan till planeten kommer vara den enklaste delen.

 ??  ?? Miljarder världar existerar i vårt solsystem, men det kommer vara en utmaning att nå dem.
Miljarder världar existerar i vårt solsystem, men det kommer vara en utmaning att nå dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden