Det senaste inom vetenskap

PÅ RESANDE FOT

En av de största utmaningar­na är att övervinna avstånden mellan olika system.

-

Även om människan ” bara” skulle resa till det närmaste stjärnsyst­emet handlar det om enorma avstånd. Mer än fyra ljusår faktiskt. Det betyder att det tar många år att komma dit även om det går i ljusets hastighet. Dagens raketmotor­er kan inte ens nå en procent av ljusets hastighet.

Trots det enorma avståndet kan det vara värt tiden för människan att våga sig dit, men hur ska det gå till? Svaret kan ligga i att designa ett nytt framdrifts­system som ger mycket högre hastighete­r än dagens raketdrivn­a system.

De flesta av dessa konstrukti­oner är fortfarand­e bara i den teoretiska fasen, men några av dem kommer ha potential att öka hastighete­n till något som ligger mycket närmare ljusets hastighet. Det innebär att det går att resa till det närmaste stjärnsyst­emet på några decennier istället för årtusenden.

Det som gör dessa innovativa koncept så intressant­a är deras val av bränslen och sättet att utnyttja dem. Joniserade gaser, interstell­ärt väte och till och med antimateri­a har föreslagit­s som möjliga alternativ. Tänk om det gick att böja rumtiden istället för att resa i hög hastighet? Det låter givetvis omöjligt, men det går enligt Einsteins relativite­tsteori. Denna kunskap har lagt grunden för idén om ett framdrifts­system baserad på förvrängni­ng av rumtiden (warp drive). Genom att använda en flyktig form av energi känd som negativ energi går det att expandera och trycka samman rymden runt ett rymdskepp för att flytta det närmare slutmålet. Att böja rumtiden är en abstrakt idé inom en överskådli­g framtid. Några av de andra koncepten är dock redan under utveckling och kan vara redo för lansering snabbare än vi tror.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden