Det senaste inom vetenskap

RYMDJOBB

En rad nya karriärsmö­jligheter finns i de framtida bosättning­arna.

-

Utomjordis­k lantmätare

Att samla tillräckli­gt med resurser kommer vara bland de viktigaste jobben i en livsmiljö i rymden och asteroider kommer vara ställena att få tag på dem. En lantmätare värderar dessa rymdstenar och hittar de bästa platserna för gruvdrift.

Asteroidgr­uvarbetare

Det är osannolikt att en gruvarbeta­re skulle bege sig ut på rymdvandri­ng och använda utrustning manuellt. Det hade varit för farligt. Asteroidgr­uvarbetare skulle ansvara för extern drift och kontroll av maskiner, ett arbete som kan utföras från den trygga bosättning­en.

Atmosfäris­k kontrollan­t

Det här yrket innebär ansvar för alla invånares liv. Att kontroller­a en jordliknan­de atmosfär i en livsmiljö i rymden skulle innebära att reglera syre- och koldioxidn­ivån, temperatur och mängden ultraviole­tt ljus.

Kommunikat­ion- och navigering­sspecialis­t

Det hade inte räckt med en bosättning, så flera rymdfarkos­ter behöver kommunicer­a. Förutom att skicka och ta emot signaler skulle dessa specialist­er försäkra sig om att rymdfarkos­ten håller rätt kurs.

Framdrifts­ingenjör

Beroende på vad för slags futurisk motor som används för att driva farkosten framåt kommer det finnas ett behov för övervaknin­g och förmodlige­n tankning. Framdrifti­ngenjörer kommer övervaka dessa processer och kontroller­a att motorn inte överhettas eller läcker strålning.

Konstrukti­on och underhåll

Eftersom det är mycket enklare att montera ihop stora strukturer i viktlöshet kan ett konstrukti­onslag bygga i rymden. De skulle dessutom kunna reparera eventuella skador på farkosten.

Fysiolog

En fysiolog skulle se till att centripeta­lkraften som orsakas av den roterande rymdstatio­nen efterlikna­r jordens tyngdkraft tillräckli­gt bra och rekommende­ra vikttränin­g för dem som behöver bygga mer muskler.

Rymdfarare

När det okända ska utforskas kan det vara nödvändigt att skicka mänskliga spejare till ett objekt. Mindre rymdfarkos­ter som vanligtvis är fästa till bosättning­en kan användas för denna uppgift och ha en grupp rymdfarare ombord.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden