Det senaste inom vetenskap

Utforsknin­gen av Venus

Rymdfärder­na som utforskat Venus.

-

Mariner 2

Den amerikansk­a sonden Mariner 2 var den första sonden som lyckades flyga förbi Venus, den 14 december 1962, efter ett misslyckat försök av Sovjetunio­nen året innan.

Magellan

Den amerikansk­a sonden Magellan gick in i bana runt Venus den 10 augusti 1990 och kartlade mer än 98 procent av ytan. Båda bilderna av Venus som visas här gjordes med data från Magellan.

Venera 7

Flera sovjetiska landningsf­artyg har försökt landa på Venus sedan 1960-talet. Den första som lyckades var Venera 7, den 15 december 1970.

Akatsuki

Den senaste färden till Venus är med Japans sond Akatsuki, som misslyckad­es med att gå in i banan i december 2010. Den svängde runt solsysteme­t och gjorde ett andra försök fem år senare. Det lyckades.

Venera 9

Den 22 oktober 1975 blev Venera 9 den första rymdfarkos­t att gå in i bana runt Venus. Det tillhörand­e landningsf­artyget skickade de första bilderna från ytan.

Vega 1 och 2

I juni 1985 skickade Sovjetunio­nens sonder Vega 1 och Vega 1 ut heliumball­onger som svävade i Venus atmosfär och skickade tillbaka data i cirka två jorddygn.

Venus Express

Sonden Venus Express skickades ut av den Europeiska rymdorgani­sationen, gick in i bana runt Venus den 11 april 2006 och störtade ned i Venus atmosfär i januari 2015.

 ??  ?? Båda bilderna av Venus som visas här togs av Magellanso­nden. Den vänstra halvan visar planeten fotografer­ad med radar och den högra sidan är färgkodad för att markera höjdskilln­ader.
Båda bilderna av Venus som visas här togs av Magellanso­nden. Den vänstra halvan visar planeten fotografer­ad med radar och den högra sidan är färgkodad för att markera höjdskilln­ader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden