Det senaste inom vetenskap

Resan till livet efter döden

Det var lättare sagt än gjort att säkra sig en plats i himlen.

-

Varken dyra gravkammar­e eller trollforml­er kunde garantera någon en plats i nästa liv. Först var själen tvungen att övervinna hindren och demonerna som väntade i undervärld­en. Sedan var de tvungna att stå inför rätta för gudarna i ceremonin där hjärtat vägdes. Det var bara de mest värdiga själarna som kunde fortsätta och leva ett evigt liv av lycka.

De gamla egyptierna trodde att den avlidnes själ lämnade kroppen efter begravning­en och begav sig ned i undervärld­en (Duat). Där var den tvungen att gå genom 12 portar och varje port vaktades av en ny gudomlighe­t som själen var tvungen att känna igen och namnge. Det kanske låter enkelt, men det fanns även monster, demoner och eldsjöar som var tvungna att bekämpas. De dödas bok hade en lista över trollforml­er som kunde hjälpa själen att övervinna dessa hinder. Om den lyckades kunde själen passera in i domens hall, där den skulle visa sin värdighet inför 42 gudomlighe­ter.

De dödas bok kunde hjälpa själen att svara rätt på frågorna, så att den avlidne kunde passera. Därefter kunde själen fortsätta till ceremonin där hjärtat vägdes. Detta övervakade­s av Osiris, undervärld­ens högsta gud. Egyptierna trodde att hjärtat registrera­de alla handlingar den avlidne gjort under sin livstid. Dessa vägdes mot en fjäder från gudinnan Maat, för att ta reda på hur moraliskt de handlat. Om viktskålar­na var i balans önskades själen välkommen in i nästa liv av Osiris. Om hjärtat var tyngre än fjädern kastades det till krokodilde­monen Amuut. Då kastades själen in i mörker och dömdes till en evigt, rastlös tillvaro. Den döde kunde alltid hoppas på att De dödas bok skulle hjälpa, en uppläsning av trollforme­ln 30B kunde hindra att hjärtat från att avslöja sitt mörka förflutna.

De som var lyckliga nog att säkra en plats i livet efter döden fick uppleva de vackra fälten i Aaru. Här fick de döda en bit land där de kunde odla grödor med hjälp av de shabiter de begravdes med och njuta av en framtid i evig frid.

 ??  ?? Egyptierna begravdes med alla sina jordiska ägodelar, även sängar och vagnar. Själen var tvungen att kämpa mot jätteormar och andra monster i undervärld­en.
Egyptierna begravdes med alla sina jordiska ägodelar, även sängar och vagnar. Själen var tvungen att kämpa mot jätteormar och andra monster i undervärld­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden