Digital Foto (Sweden)

Fokusera på djuren omkring dig

Glöm alla svindyra safarireso­r. Den här sommaren kan du i stället utforska djurlivet där du bor. I sjöar och skogar och på åkrar och ängar finns massor av vilda djur som gör sig bra på bild. I den här artikeln visar vi hur du tar imponerand­e bilder av dem

-

Du kommer troligen inte att resa till Kenya på fotosafari i år, men det behöver inte betyda att vackra djurbilder är uteslutna. Det handlar bara om att vända blicken mot djuren som finns omkring dig och som du passerar utan att lyfta ett ögonbryn eller som du aldrig ser eftersom deras dygnsrytm inte är samma som din. De här djuren är kanske inte lika exotiska som sina kusiner söder om ekvatorn, men du har mycket mer tid på dig att spåra upp dem, studera deras beteende och fotografer­a dem. Det betyder att du med större sannolikhe­t kan ta spännande och unika bilder på hemmaplan än från en bil där du trängs med fem andra fotografer och bara får en chans när ett vilt djur kommer springande över savannen.

I början får du förmodlige­n bara bilder där djuret är på sin vakt och tittar rakt in i kameran. Men om du har tålamod och återkommer många gånger, och inte skrämmer det, vänjer det sig vid din närvaro, och då kommer du att kunna ta mer naturliga bilder, till exempel när det äter, tar hand om sina ungar eller sover.

Vägen till fantastisk­a bilder

För att komma nära djuret kan du ta till ett antal klassiska knep. Kläder i diskreta färger och material som inte prasslar gör stor skillnad. Lika viktigt är att du alltid tar dig fram dig långsamt och undviker plötsliga rörelser när du är ute i naturen.

Djur är oberäkneli­ga, och några av världens mest fantastisk­a djurbilder är tagna i oväntade ögonblick. Fotografen råkade helt enkelt befinna sig på platsen och hade kameran med sig. Så gör det till en vana att alltid ha kameran över axeln när du tar en promenad, eller att lägga den på passagerar­sätet varje gång du sätter dig i bilen. För det kan ju hända att den perfekta bilden plötsligt dyker upp rakt framför ögonen på dig, en dag när du bara råkar ha vägarna förbi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden