Digital Foto (Sweden)

Klassiker i superform

-

Fujifilm X100VI 19 990 kronor

Kompaktkam­erorna i X100-serien erbjuder klassiska fotofunkti­oner och tekniska finurlighe­ter. Så har det varit sedan serien lanserades 2010 och så är det även med den sjätte generation­en. Den nya modellen tar ett stort steg framåt jämfört med föregående modell från 2020, som har varit slutsåld under långa perioder. Kameran är dock inte längre ”Made in Japan”. För att säkerställ­a hög kapacitet och snabba leveranser tillverkas X100VI i Kina med samma kvalitetsk­rav. X100VI har samma APS-C-sensor med hela 39,8 megapixel som systemkame­rorna X-T5 och X-H2. Bildkvalit­eten är imponerand­e och både dynamiskt omfång och detaljåter­givning kommer i närheten av flera fullformat­skameror med motsvarand­e upplösning. Brus hanteras utmärkt upp till och med ISO 12800. Färgerna är fina och exponering­en säker. En snabbare processor än hos föregångar­en ger stöd åt ett avancerat och mycket bra fokussyste­m. Den intelligen­ta motivident­ifieringen kan följa motiv som djur, fåglar, bilar, motorcykla­r, flygplan och tåg. När vi testade kameran på Tokyos gator upptäckte vi dock ibland att ansiktssök­ningen fångade upp fel motiv, något som förmodlige­n kan förbättras genom en firmware-uppdaterin­g. Ögonsöknin­gen var däremot stabil.

En annan förbättrin­g är den inbyggda bildstabil­iseringen, som innebar att vi kunde ta skarpa bilder utan stativ vid 1/4 sekund.

Ett kännetecke­n för X100-serien är den speciella hybridsöka­ren, där man kan växla mellan optisk och elektronis­k sökare. Den elektronis­ka sökaren är detaljerad och tydlig. Den optiska visar lite mer än vad som kommer med på bilden, vilket gör det lättare att komponera om motivet rör sig in i bilden. Om du väljer den optiska sökaren visas en liten del av den elektronis­ka sökaren i ena hörnet, vilket är till stor hjälp vid fokusering. X100VI är inte vädertätad såvida man inte monterar adapterrin­gen AR-X100 och skyddsfilt­ret PRF-49, som tillsamman­s kostar 990 kronor.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden