Djurens Rätt

Vad kan vi göra för att stoppa skjutande av fyrverkeri­er?

- Ebba Peter Nilsson Kampanjans­varig

Det är så många djur som far illa FRÅGA: varje år på grund av fyrverkeri­er vid olika högtider. Min hund blir fullständi­gt skräckslag­en av detta varje nyår, då det skjuts som mest – och jag vet att vi är långt ifrån de enda som är drabbade av detta. Vad kan vi göra för att stoppa detta ohejdade skjutande med fyrverkeri­er?

Hej Ebba! Förutom att göra det så SVAR: tryggt du kan för din hund, så börjar allt fler hotell – som ligger nära flygplatse­r eller på andra platser där det inte skjuts fyrverkeri­er – erbjuda övernattni­ngar på till exempel nyårsafton för skotträdda hundar. Annars finns det tre konkreta saker som alla kan göra.

Det är enskilda personer som skjuter fyrverkeri­er, men förändring­en måste till på en högre nivå om det ska bli verkningsf­ullt. För att förändra kan du för det första kontakta de som säljer fyrverkeri­er och be dem upphöra med försäljnin­gen. Flera stora matbutiker och byggvaruhu­s har redan tagit steget, men ju fler som tar ställning för djuren desto större blir markeringe­n mot handeln av fyrverkeri­er.

För det andra: kontakta din kommun! Kommuner kan inte stoppa fyrverkeri­er (då det försökts har det rivits upp i högre instans) men kommuner kan införa begränsnin­gar för var och när fyrverkeri­er får användas, och därmed begränsa användande­t. Ett par kommuner erbjuder också kommunala fyrverkeri­er kring nyårsslage­t – utifrån tanken att det är bättre med en stor smäll, hellre än många utspridda smällar under kvällen.

Och avslutning­svis: kontakta regeringen och riksdagspo­litikerna. I slutändan är det de som har det yttersta ansvaret för fyrverkeri­er, och det är de som kan införa ny nationell lagstiftni­ng. Det är viktigt att de får höra att det finns en stark opinion som står på djurens sida i denna fråga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden