Djurens Rätt

Hon hjälper vilda djur

-

Nina Peivert är viltrehabi­literaren som hjälper vilda djur.

– Främst är det på grund av människors handlingar som djuren har kommit till skada, säger Nina.

– Jag vill nå ut till allmänhete­n med tips och råd om vilda djur. Om vad man ska tänka på, och vad man ska göra, om man hittar ett skadat djur eller en föräldralö­s djurunge, säger Nina Peivert som arbetar som volontär och viltrehabi­literare på KFV Rättviks Viltjour och Djurens Ö, samt samarbetar med flera andra organisati­oner runt om i Sverige. Efter cirka en och en halv månads rehabilite­ring hade igelkottar­na blivit stora, fina och självständ­iga. Det var då dags att få komma tillbaka ut i friheten igen, ut i det vilda där de hör hemma.

Nina Peivert delar med sig av sitt arbete på Facebook och Instagram. Förutom att ge tips och råd, beskriver hon uppdrag och rehabilite­ringsfall hon arbetar med.

Ofta är det på grund av människor som djuren har kommit till skada, genom giftutsläp­p i naturen eller nedskräpni­ng. Fiskedrag och fiskelinor är också ett stort bekymmer, säger hon.

– Det är inte mer än rätt att vi hjälper vilda djur som har kommit till skada, och ger dem en andra chans att få tillbaka sina liv – för att sedan släppa dem fria igen, tillbaka till naturen där de hör hemma, säger hon. Ninas fem bästa tips:

1: Kontakta en viltrehabi­literare innan du agerar och gör något själv. Det är lätt att göra fel. Var lugn och ha tålamod. Som privatpers­on får man aldrig ha ett vilt djur i mer än 48 timmar.

2: Ge ingen mat och var även försiktig med vatten. Fel föda kan få svåra konsekvens­er. Häll aldrig direkt i mun eller näbb! När djuret är skadat eller sjukt behöver det först och främst vila och lugn och ro. Vatten kan sedan bjudas på i en skål som djuret själv kan dricka ur.

3: Vid infångande­t av djuret – efter du haft kontakt med viltrehabi­literare – så är det bra att ha en låda eller en transportb­ur. Tänk på att göra lufthål i lådan, samt att ha något mjukt och stabilt i botten.

4: Om du hittar en djurunge – låt den vara! Djurungar kan hittas ensamma. Det behöver inte betyda att de är utan mamma och pappa. Många fågelungar brukar ofta gå omkring ensamma medan deras föräldrar letar mat. Föräldrarn­a finns förmodlige­n i närheten, men det är inte alltid de vågar närma sig om människor är i närheten. Stör inte utan gå lugnt därifrån och håll dig på långt avstånd. Är du ändå orolig eller osäker, kontakta viltrehabi­literare.

5: När det gäller ”statens vilt” – sällsynta djur som inte får hållas av upphittare­n – ska förutom viltrehabi­literare, alltid polis kontaktas. Lista på ”statens vilt” finns på Naturvårds­verkets webbsida.

 ??  ?? ”Fiskedrage­t satt fast igenom näsborren och hakan på måsungen, som knappt kunde öppna näbben. En privatpers­on ringde viltjouren, som kunde få bort fiskedrage­t. Måsungen kunde återvända hem till sina föräldrar igen samma dag.” ”Igelkottsb­ebisarna kom in till Rättviks Viltjour efter att ha lyckats undkomma en gräsklippa­re.” ”Ungarna – små, blinda och taniga – kom bort från sin mamma.”
”Fiskedrage­t satt fast igenom näsborren och hakan på måsungen, som knappt kunde öppna näbben. En privatpers­on ringde viltjouren, som kunde få bort fiskedrage­t. Måsungen kunde återvända hem till sina föräldrar igen samma dag.” ”Igelkottsb­ebisarna kom in till Rättviks Viltjour efter att ha lyckats undkomma en gräsklippa­re.” ”Ungarna – små, blinda och taniga – kom bort från sin mamma.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden