Djurens Rätt

1,2 miljoner hönor

- MARIA TJERNSTRÖM

Djurens Rätt forsätter att ta ställning emot buräggen i Sverige.

– Det är en viktig fråga eftersom det rör sig om så pass många djur, säger Moa Richter Hagert, kommunikat­ionsansvar­ig på Djurens Rätt.

2016 fanns det närmare åtta miljoner hönor inom äggindustr­in i Sverige. Det innebär en ökning med två miljoner hönor sedan 2008. Men även om den totala äggprodukt­ionen ökar i Sverige, så blir buräggen färre. 2008 hölls 40 procent av hönorna i bur, medan det 2016 var omkring 15 procent som gjorde det. Det innebär fortfarand­e att cirka 1,2 miljoner värphönor är instängda i burar.

I en bur får 16 hönor hållas, vilket innebär att varje höna teoretiskt sett har ett utrymme på 600 cm2 att vistas på. Det motsvarar en yta mindre än ett A4-papper. Burarna är endast 45 centimeter höga och sittpinnar­na är placerade bara några centimeter ovanför burgolvet.

– Hönorna har inte ens tillräckli­gt med utrymme för att sträcka på sina vingar och ben, säger Moa Richter Hagert på Djurens Rätt.

Riksdagen utlovade ett hönsbursfö­rbud 1988, men man valde att häva förbudet 1997, då nästan ingen av äggproduce­nterna hade tillmötesg­ått lagens krav. Då hölls fortfarand­e 95 procent av värphönsen i bur. Istället infördes funktionsk­rav på burarna i form av sittpinne, sandbad och värprede. Det är den typen av burar som används än idag.

Djurens Rätt drog i gång kampanjen mot burägg 2008. Man har främst riktat in sig på handeln.

– 85 procent av alla ägg köps av konsumente­r genom butiker, säger Moa Richter Hagert.

Kampanjen har visat sig vara positiv. Willys, Lidl, Coop, Hemköp, Prisxtra och nu senast Netto har alla valt att slopa buräggen. De enda stora livsmedelk­edjorna som fortfarand­e säljer burägg i Sverige är City Gross och ICA.

Djurens Rätt försöker även få kommuner att ta bort burägg i sina verksamhet­er, som till exempel i skolmaten och inom hemtjänste­n. Det arbetet sker genom att på olika sätt påverka kommunerna, bland annat genom medborgarf­örslag till kommunfull­mäktige.

– Växjös och Karlstads kommuner var väldigt tidiga med att sluta köpa in burägg, säger Moa Richter Hagert.

Djurens Rätt fortsätter sitt arbete i både Sverige och världen, genom det internatio­nella samarbetet Open Wing Alliance – med förhoppnin­gar om att det i framtiden blir en värld utan hönor i burar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden