Djurens Rätt

Förändring­ens vindar på kommunnivå

Politikern­a gav förvaltnin­gen i uppdrag att se över riktlinjer­na för maten i förskolan och skolan. Nu ska andelen vegetarisk­t fördubblas!

- Johan Nilsson, förbundsst­yrelsen

I min hemstad Eskilstuna har något fantastisk­t hänt! Efter ett beslut i barn- och utbildning­snämnden ska nu lakto-ovo-vegetarisk mat serveras minst fyra gånger i månaden. Det innebär att en gång i veckan kommer det bara att serveras vegetarisk mat, och utöver det ska skolorna fortsätta att erbjuda en vegetarisk rätt varje dag utöver dagens kötträtt. Rött kött kommer max att få serveras fyra gånger i månaden, istället för åtta. Det här är en vinst för alla grisar och kor som varje år får sätta livet till i livsmedels­industrin.

Förändring­en ger barn och ungdomar möjlighet att lära sig att äta mer vegetarisk mat, och får samtidigt reflektera över matens effekter på klimatet och djurens välbefinna­nde. Vad det också innebär är att vägen till en vegansk kost blir kortare – det blir per automatik mer normalt. En annan positiv effekt är att stereotypa könsnormer kan brytas, som att män äter kött och kvinnor äter vegetarisk­t. Här får alla elever äta vegetarisk mat, vilket bara är till fördel för djuren och vår hälsa.

Tyvärr är det inte bara positiva nyheter. Antalet måltider med kött från fågel kommer att fyrfaldiga­s. Det beror på en ökad efterfråga­n från eleverna, och att fågel har en förhålland­evis låg klimatpåve­rkan – vilket är grunden till förändring­en i riktlinjer­na. Eftersom fokus i samhället är på matens klimateffe­kter, kommer vi nog tyvärr att få se en ökad konsumtion av fågel i den närmaste framtiden – trots att kycklingar genomgår ett ohyggligt lidande och trots att vi vet att växtbasera­d kost är det bästa för miljön. Här blir vårt arbete inom Djurens Rätt ännu viktigare.

Fastän det tar väldigt lång tid, är det när vi förändrar attitydern­a hos massorna som den verkliga förändring­en sker. Nu när Eskilstuna tar ytterligar­e ett steg in i vegolandet skickar det en stark signal till alla – när fler äter vegetarisk­t blir världen bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden