Djurens Rätt

En sommar för grisarna

- TEXT: PETER NILSSON

Sommarturn­én gjorde sitt tolfte år i Djurens Rätts historia och fokuserade i år på grisarnas situation, med kampanjen ”Ingen semester i skinkfabri­ken”.

Över 7 000 namnunders­krifter har samlats in på festivaler, marknader och stadsfeste­r runt om i landet – de kommer att skickas till regeringen och landsbygds­minister Sven-erik Bucht, med en uppmaning om att ge alla grisar rätt till utevistels­e.

Tack vare volontärer och turnécoach­er, har Djurens Rätt genomfört mer än 100 000 möten och samtal under sommaren.

– Vi har haft många fina stunder, och vi är glada att ni är många som vill göra skillnad för grisarna och de andra djuren. Att vi har glädjen att välkomna 1326 nya medlemmar är ett stort steg i kampen att förbättra för djuren – och tillsamman­s gör vi skillnad, säger Iva Urbanek, som är ansvarig för sommarturn­én på Djurens Rätt.

Turnédagar­na är många mellan månaderna juni och augusti, och med Djurens Rätts fem turnécoach­er – Anna, Sandra, Coral, Sebastian och Per, plus mer än 100 volontärer – har sommarturn­én drivits framåt och gjort närmare 80 turnéstopp. Malmö grillkväll: Emil Rissve berättar om namnlistan ”Ingen semester i skinkfabri­ken”.

Djurens Rätt har varit i ett flertal städer, synts på events och – i sann svensk sommaranda – upplevt både sol och störtskura­r. Turnéstopp har gjorts på Kirunafest­ivalen, Kulturdage­n i Vansbro, Karlskrona Lövmarknad, Malmöfesti­valen och i Almedalen – för att nämna några av årets många platser.

I år har Djurens Rätt även visat att en kan göra skillnad genom att välja vegomat – och anordnat 11 grillkväll­ar. Upp emot 2 600 portioner god, vegansk grillmat har delats ut – i hopp om att många har blivit inspirerad­e till att fortsätta göra den skillnaden för djuren.

– Sommarturn­én är ett bra exempel på hur ditt medlemskap gör Djurens Rätt till en starkare röst för djuren, och vi kommer genom din hjälp kunna genomdriva fler livsavgöra­nde förändring­ar för alla djur, säger Iva Urbanek.

 ??  ?? Karlstad.
Karlstad.
 ??  ?? West Pride.
West Pride.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden