Djurens Rätt

Varför är det bara ICA som säljer burägg?

- Mvh Lena Benny Andersson Verksamhet­schef

Är det bara ICA av de stora matafFRÅGA: färerna som säljer burägg nu? Om det är så, hur motiverar de detta? Nu när så många andra har slutat sälja burägg.

Hej Lena!

SVAR:

En högst aktuell fråga! I skrivande stund är ICA den enda stora dagligvaru­kedjan i Sverige som inte fattat ett heltäckand­e beslut om att sluta sälja ägg från hönor som sitter instängda i burar. Coop, Hemköp, Lidl och Willys är buräggsfri­a. Netto upphör med försäljnin­gen innan årsskiftet och City Gross under första kvartalet 2018.

När Djurens Rätt inledde arbetet för en buräggsfri handel 2008, kom 29 % av äggen på ICA:S hyllor från de hönor som har det sämst. Nu har ICA bestämt att från och med början av nästa år ska inga burägg köpas in centralt. Däremot är det fritt fram för varje Ica-handlare att köpa in och sälja burägg lokalt. Detta motiveras med att det är ett beslut som de enskilda Ica-handlarna själva ska ha ansvar för. Djurens Rätt delar inte den inställnin­gen. Ett företag kan självklart fatta beslut om att höja sin gemensamma lägstanivå. Om det är ett problem, så har ICA haft mer än nio år på sig att fundera ut ett sätt att lösa detta på.

Ica-gruppen äger dessutom mer än 250 livsmedels­butiker i Baltikum – och där finns ingen policy alls vad gäller ägg, vilket inte är acceptabel­t. Ansvaret för hönornas situation blir inte mindre bara för att de befinner sig på andra sidan Östersjön. Djurens Rätt har förnyat diskussion­en med ICA under hösten.

Djurens Rätt anser att det minsta som vi kan begära av företagen (och andra makthavare) är att de är med och bidrar till att avveckla burhållnin­gen av hönor. Sedan tycker vi att alla hönor – oavsett om de är inburade eller ej – förtjänar att få leva goda hönsliv. Besök www.vegokoll. se för att botanisera bland recept på helt äggfria maträtter!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden