Djurens Rätt

Djurens Rätt tar plats i Almedalen

- TEXT: PETER NILSSON

Fler seminarier än någonsin, och fler nya medlemmar än något år tidigare – Djurens Rätts deltagande under Almedalsve­ckan 2017 blev en succé.

– Det är glädjande att allt fler evenemang under Almedalsve­ckan handlar om vikten av att övergå till en mer växtbasera­d kost för klimatets skull. Det är dock viktigt att inte glömma bort djuren menar Djurens Rätts förbundsor­dförande Camilla Björkbom.

Under fem av Almedalsve­ckans åtta dagar fanns Djurens Rätts tält på plats på Hamngatan i Visby – alldeles nära Donners plats, centrum för Almedalsve­ckan, och Expressens populära scen där partiledar­na intervjuas. En strid ström besökare stannade till vid tältet för att diskutera, bli medlemmar, skriva på uppropet för Sveriges och Europas grisar, ta med sig vegetarisk­a grillrecep­t inför sommaren, eller få en "cruelty-free makeover" av The Body Shop, vars butik i Visby fanns på plats i tältet två timmar varje dag.

– Det var väldigt spännande att träffa så många olika människor, i olika åldrar, men också med olika infallsvin­klar – allt från små barn som ville ha en gnuggis, till pensionera­de lantbrukar­e som ville diskutera. En väldigt stor majoritet har varit nyfikna och intressera­de av våra frågor, säger Sara Aall Campbell, en av Djurens Rätts volontärer som fanns på plats i tältet under hela veckan.

Cecilia Par, som också var volontär i tältet, fyller i:

– Det var väldigt många som kom fram och direkt sa "Hej, jag vill bli medlem", personer som kände till Djurens Rätt sedan tidigare, visste vad vi står för och ville vara med och göra skillnad. Det är jätterolig­t! Djurens rättighete­r är en fråga som ligger i tiden – och jag tycker att alla som fanns med i tältet under veckan gjorde ett bra jobb med att fånga upp allas intresse och besvara deras frågor.

Förutom tältet arrangerad­e Djurens Rätt sju programpun­kter under veckan – varav fem var seminarier: om att ersätta djurförsök, om framtidens livsmedels­politik, om hemlösa katter, om växtbasera­d mat, samt en debatt mellan unga makthavare kring angelägna djurpoliti­ska frågor. Under debatten rådde ofta en samstämmig­het om målsättnin­garna, men om vägarna dit blev det desto mer debatt – och när frågan om Sveriges pälsdjursf­armer diskuterad­es så gick åsikterna brett isär.

Seminariet om att ersätta djurförsök – som arrangerad­es tillsamman­s med Djurskydde­t Sverige – gästades av Herman Koëter, ordförande för The Netherland­s National Committee for the protection of animals used for scientific purposes – han

 ??  ?? Seminarium om framtidens växtbasera­de mat.
Seminarium om framtidens växtbasera­de mat.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden